Forbud mot mat pakket i plast

nasjonalgastro plast forsøpling miljø mikroplast kvikklunsj agurk grønt

 

Det er ikke noe nytt at mange ergrer seg over at det er så mye forsøpling av plast, men hvorfor må nesten alle matvarer og drikke være pakket inn i plast? Mange tenker ikke over det, nettopp fordi det har blitt en såpass vanlig del av hverdagen å forholde seg til plast. I Aberporth, en liten by i Wales, har de derimot fått nok av forsøplingen av plast. Strendene deres fikk stadig plast skylt opp på land, og har derfor innført et forbud mot plast. Hele åtte tonn plast blir kastet i havet hvert år på verdensbasis. Så at et forbud begynner et lite sted som Aberporth er en begynnelse. Jeg tror flere mindre steder kommer til å bli inspirert av Aberporth, og jeg synes Norge burde la seg inspirere. Vi har allerede begynt med blant annet plogging, som betyr at man tar seg en joggetur, og samtidig plukker opp søppel langs veien.

 

Det finnes ennå ingen måte å bryte ned plast uten at det fører til flere miljøgifter, ved for eksempel brenning, smelting osv. Og den plasten som blir kastet i havet blir sakte men sikkert, ikke oppløst, men brutt ned til veldig små, fine plastpartikler også kjent som mikroplast. Det verste er at mikroplasten kan man til og med få kjøpt i ansiktsskrubb og kroppsskrubb. Når man bruker den slags type skrubb blir det skylt ned i kloakken og senere ut i havet.

 

Mikroplast kommer også fra fleecegensere og andre typer klær som er laget av syntetisk stoff som polyester. Hvis plagget består av 100% polyester betyr det egentlig at man går kledd i ren plast. Når disse klærene da blir vasket, blir de små fibrene skylt ut i avløpet. Når det tilslutt kommer ut i havet, er det de dyrene som er nederst på næringskjeden som spiser det fordi de tror det er mat. De dyrene blir deretter spist av de større dyrene, og de igjen av enda større dyr og til syvende og sist så havner den maten på kjøkkenbenken vår. 

 

Det blir nå også til og med funnet plastrester i havsalt som man får kjøpt på butikken. Det hevdes at amerikanerne får i seg så mye som 660 plastpartikler hvert år, og om plastforsøplingen fortsetter vil det være et mye større antall partikler i kroppene våre i fremtiden.

 

 

En albatross som har forspist seg på plast den trodde var mat(Kilde: Wikicommons)

 

 

Må all mat pakkes inn i plast?

Men det jeg skal frem til, som jeg begynte å spørre om, er hvorfor all mat må pakkes inn i plastikk. Barn blir sendt med en yoghurt i barnehagen. Yoghurten kan bokstavelig talt ta 10 sekunder å spise, mens plastikken tar flere hundre tusen år å bryte ned. Kun for at man skal spise én yoghurt? Kan ikke landbruks- og matministeren Jon Georg Dale innføre et forbud mot bruken av plast på forskjellige typer mat? Yoghurt kan for eksempel heller komme på glassflasker. Etter plastforbudet i Aberporth, Wales, har melkemannen plutselig fått sin plass i samfunnet igjen. Han leverer melk på glassflaske til de som bestiller det, og her er en funfact; glass kan gjenvinnes et uendelig antall ganger.

 

Og hvorfor er for eksempel ikke Kvikklunsjen pakket inn i papir i stedet slik de gjorde med sjokolade før i tiden. Eller kanskje aluminium slik Kinderegg er pakket inn.

 

Brokkoli og agurker også, hvorfor må hver enkelt av de pakkes inn i plast. Jeg har forståelse for at det er snakk om smittevern osv., men  hver enkelt agurk og brokkoli pakkes inn i plast. Det må finnes andre løsninger. Jeg sier ikke at jeg har alle løsningene, men dette er helt klart noe regjeringen er nødt til å jobbe med videre i fremtiden om vi skal være et innovativt land som er opptatte av miljøet og de generasjonene som kommer etter oss. Vi vil ikke at tipp-tipp-tipp-oldebarna våre skal bade i søpla etter mat som vi spiste flere hundre år før de ble født.

 

 

Jeg vet at de har funnet en type larve som spiser plast, og det er kjempebra, men er det mulig å få til det på en større skala? Og om det er mulig, betyr det at vi bare kan fortsette å kaste plastikk i havet fordi larver kommer til å spise plasten vår. Det er neppe noen god idé med tanke på de andre dyrene som rekker å få i seg plasten vi kaster før larvene får spise det.

 

 

Her er mine forslag for å kutte ned på plastforbruk som også vi skal bli flinkere til å følge her hjemme;

 • Kjøp kjøtt/pålegg hos slakteren, der kan du be dem pakke produktet i papir.
 • Ikke legg grønnsaker og frukt i en egen pose i butikken når du skal handle. Bare vask dem godt når du kommer hjem.
 • Ikke kjøp skrubb som inneholder mikroplast. Det pleier da å stå polyethylene på flaska, eller microbeads.

 

Skriv gjerne i kommetarfeltet om det er andre tips og triks for å unngå å bruke så mye plast, så kan andre lære metodene også.

 

 

 

 

-Kaayne

 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg