Lag nydelig eltefritt brød som en ekte baker

eltefritt brød no-knead bread norwegian nasjonalgastro national gastro norway le creuset oppskrift hvordan lage tilberede matblogg matbloggere topplisten NY new york times

 

Dette er en norsk oversettelse og gjennomføring av den mest leste oppskriften som New York Times har publisert noensinne. Det er en oppskrift som kanskje høres enkel ut, og Bakern fra Sullivan Street Bakery, i New York, som har gitt NY Times denne oppskriften, mener den er så enkel at en 4-åring kan lage det samme brødet.

Nei, den er ikke så enkel å lage. Det er ikke mye hands-on baking for å si det sånn, men det tar lang tid å lage dette brødet…nærmere 24 timer. Men, det er fordi deigen er nødt til å heve i flere omganger.

Javisst blir brødet sinnssvakt godt men det krever planlegging og mye tålmodighet.

 

eltefritt brød no-knead bread norwegian nasjonalgastro national gastro norway le creuset

 

 

 

Ingredienser:

 • 360 gram siktet hvetemel
 • 1/4 ts tørrgjær
 • 1 1/4 ts salt
 • Hvetekli eller vanlig hvetemel til å dekke deigen med

 

 

 

 

eltefritt brød no-knead bread norwegian nasjonalgastro national gastro norway le creuset

Deigen etter den har stått i ovnen i 30min med lokk.

 

 

 

Fremgangsmåte

 1. Bland alle de tørre ingrediensene godt i en stor bolle, hell deretter over vannet og bland med hånda til deigen blir klissete. Du trenger ikke bruke mer enn 10 sekunder på å blande deigen. Hel gjerne litt ekstra virgin olivenolje over deigen, og dekk til deigen med plastfolie og la den hvile et relativt varmt sted  i omtrent 18 timer, varmegulvet på badet funker bra. Det funker å heve deigen i 12 timer også men deigen skal helst stå så lenge at den begynner å boble ordentlig.
 2. Hell deigen over på en godt melet kjøkkenbenk. Brett deigen over seg selv 1 eller 2 ganger. Strø litt mel over deigen, legg plastfilm over og la deigen hvile i ca. 15 minutter.
 3. Legg et kjøkkenhåndkle på kjøkkenbenken, strø det med enten en god del hvetekli eller vanlig siktet hvetemel. Brett deigen sammen som en pakke og legg den med sømmen ned på det melete kjøkkenhåndkle. Strø deretter deigen med mer hvetekli eller hvetemel og legg et annet kjøkkenhåndkle over. Nå skal deigen hvile i ca. 2 timer.
 4. 30 – 60 min før deigen er ferdighevet skrur du på ovnen så høyt den går, ca. 250 grader. La en stor støpejernsgryte eller annen type ildfastform varmes opp i ovnen siden den skal være glovarm når deigen legges i gryta.
 5. Ta hendene under kjøkkenhåndkle og vend deigen over i den glovarme gryta slik at sømmen på deigen er opp (Hvis du synes dette virker vanskelig er det også mulig å bruke bakepapir, så lemper du bare hele brødet nedi gryta med papiret). Sett på lokket og inn i ovnen i 30 min.. Ta deretter av lokket på gryta og la brødet steke i 15 – 30 min til. Når brødet er ferdig avkjøles det på en rist.

 

 

eltefritt brød no-knead bread norwegian nasjonalgastro national gastro norway le creuset

Ferdig brød som har stått i ovnen i omtrent 50 minutter

 

 

 

eltefritt brød no-knead bread norwegian nasjonalgastro national gastro norway le creuset

 

Vi brukte kanskje litt for mye mel når vi strødde på deigen rett før den gikk i ovnen, men det er det selvfølgelig mulig å børste av.

Dette er et perfekt brød/loff å lage i helgene fordi da har man faktisk tid til å lage det. 

Brødet blir fort tørt, men smaker godt om man varmer det opp igjen i en brødrister.

3 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg