Er nissen fra Kina?

 

“På låven sitter nissen med sin julegrøt, så god og søt” og mest sannsynlig fra Asia.

Du har blitt bedratt! Store deler av den norske julematen vi spiser er i all hovedsak fra utlandet, og det har den vært i laaang tid.

 

Risengrynsgrøt er en stor tradisjon her til lands hver eneste jul, og har faktisk eksistert i norden helt siden 1340-tallet. På den tiden var det en rikmannsrett nettopp fordi risen, kanelen og sukkeret (ekte sukker) måtte importeres fra Asia. Det eneste som gjenstår som geografisk “norsk” er melka det blir kokt i og smøret man har på tilslutt.

Klementiner er jo en spansk og portugisisk frukt, som tilfeldigvis er i sesong i jula. Derfor er det så mange billige klementiner å kjøpe i jula.

Nellikene du bruker i julekalenderappelsinen din er fra Kina.

Gløggen man drakk før i tiden inneholdt fransk/italiensk vin, Cognac (som sier seg selv er fra Frankrike) og krydder fra Asia.

Ribben du spiser i jula er heldigvis “norsk”, vel bortsett fra pepperet, og muligens saltet, som kan være vanskelig å utvinne i Norge, og mest sannsynlig importeres saltet egentlig fra andre land som Kina, Tyskland, India eller USA.

Surkålen er faktisk ganske nordisk bortsett fra at den inneholder noe spisskummen som kommer fra enten middelhavsområdet eller Asia, men ellers kan alle de andre ingrediensene være fra Norge om du vil.

Medisterkakene og pølsene inneholder også mange forskjellige typer krydder og urter som ikke er fra Norge, f.eks: 

 • Ingefær
 • Nellik
 • Pepper
 • Laurbærblader

 

Jeg prøver ikke å si at du ikke skal spise julematen, at den ikke er god, eller at den ikke er kulturelt norsk. Jeg vil bare frem til at ingrediensene som gir den gode “julesmaken” kommer hovedsakelig fra andre verdensdeler. Julematen er altså ikke kortreist, men sammensetningen av all den typen julemat vi lager har nå blitt norske juleretter etter flere hundre år med tradisjoner.

Før i tiden ville det vært VELDIG ekslusivt å kunne spise nissegrøten vi spiser i dag, men nå tar vi det for gitt at den finnes ferdiglaget i kjøledisken på Meny til 20kr.

God julemat med mye krydder har vært en rikmannstradisjon, men globaliseringen og enklere måter å frakte varer har gjort at det nå har blitt noe alle kan spise.

Neste gang du spiser en skål med risengrynsgrøt prøv å tenk på hvor den kom fra, og takk globaliseringen for at du har muligheten til å spise maten for en rimelig penge.

Men viktigst av alt; er julenissen asiater?

 

圣诞快乐!(god jul!)

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg