Slik kan du unngå høstdepresjonen

 

Nå som dagene sakte men sikkert begynner å bli kortere, og de lange, mørke høstnettene er i anmarsj  er det ikke unormalt at vi også blir mørkere til sinns. Vinterdepresjon er for mange et bittert faktum, og en gjenganger som kommer snikende på denne tiden av året. Hvert år. 

På fagspråket kalles det sesongavhengig stemningsforstyrrelse. Noen mener det ikke kan regnes som en ekte type depresjon, og at vintertrøtthet er en mer passende betegnelse. 

Men hvorfor blir vi så deppa?  Forskning viser at depresjonen kommer av lange netter og mangel på dagslys. Døgnrytmen vår påvirkes av lyset, så når det blir mørkt tidlig sier den biologiske klokka at vi skal bli trøtte. Om nettene skilles det ut mer melatonin i hjernen, og det er dette som gjør oss trøtte. Siden vinternettene er så forbanna lange, skilles det ut mer melatonin, og vi blir trøttere. I tillegg påvirker dagslys stemningsleiet vårt fordi det setter igang produksjon av serotonin, som gjør oss glade. Uten dagslys produseres mindre serotonin, og vi blir triste.

 

 

Det finnes en velsmakende metode for å  føle seg bedre. Er du en sjokoladeelsker er dette en lykkens dag for deg. Favorittsnacksen din inneholder nemlig noe som heter anandamider. Dette stoffet påvirker nytelses og  belønningssystemet vårt. Derfor får vi den deilige følelsen når vi spiser sjokolade. Nesten som en liten rus. Den gode følelsen forsvinner etter en liten stund, så da er det bare å spise mer. 

Kroppen produserer anandamider selv, også som en smertedemper. 

Hvis du spiser litt sjokolade før et måltid, kan anandamidene i sjokoladen faktisk forsterke din opplevelse av måltidet. Bare pass på å ikke spise deg mett på sjokolade da. 

 

 

Det har også kommet frem i forskning at noe mørk sjokolade inneholder like mye D-vitamin som i en eggplomme og tunfisk.

Noen andre råd for å unngå depresjon

 • Sug til deg alt lyset du kan, mens du fortsatt kan!
 • Dra til syden i vinter.
 • Vær aktiv 
 • Gå i lysterapi (ikke solarium)

 

 

Nyt derfor litt mørk sjokolade i ny og ne.

 

 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg