15 ingredienser du BURDE ha på kjøkkenet

life hack hacks kjøkkentip hva å ha på kjøkkenet essensielle ting greier du må matblogg matbloggere topplisten beste bloggen norsk nasjonalgastro
 

 

1. Extra virgin olivenolje (EVOO som det også blir kalt)

Brukes i for eksempel vinagretter, eller dryppet over mozzarella, pasta, bruscetta. Eller en vanlig brødskive med tunfisk på. EVOO gjør fort at de fleste retter blir litt mer italienske. Siden EVOO tåler lite lys er det best å kjøpe oljene som er på mørkt glass eller på metalldunk. Denne oljen brukes IKKE til steking, da får den en ekkel bismak. Æsj.

 

 

2. Maldon salt

Ikke kjøp vanlig salt med mindre du bare trenger det til å salte vann. Maldon-salt gir et ordentlig kokkeaktig preg over det å spise de enkleste rettene. Det er også noe med den sprøe konsistensen som gjør den til noe helt annet en vanlig salt.

Vil du være ekstra “crazy” kan du kjøpe røkt Maldon-salt som kan brukes i mat for å gi den mer…ja, du vet, røkt smak. Kan passe godt til biff om du ikke får lagt den på grillen.

 

 

3. Pepper

Kjøp hele pepperkorn, helst Tellicherry. Ferdigmalt pepper er “good for nothing” og mister masse av smaken fordi den har mistet all den gode peppersaften som bare har fordampet. Derfor kan det smake litt gammelt og kjelleraktig egentlig.

Et tips er å kjøpe pepperkorn i store mengder på grønnsakssjapper. Billig, og det varer lenge.

 

 

4. Hvitløk

Personlig så bruker jeg for det meste kinesisk hvitløk, jeg vet ikke helt hvorfor, men så lenge du har hvitløk så kommer du langt med matlagingen. Til alt fra sauser, dressinger, eller gni litt hvitløk på en biff for å gi det den det lille ekstra. Prøv å holde deg unna hvitløkspulver, med ha det tilgjengelig i tilfelle det skulle være krise.

 

 

5. Dijon-sennep

Brukes på burgere, i sauser, marinader, dipper, majones.

 

 

6. Soyasaus

MSG er en smaksavrunder, det blir ofte kalt umami og den “femte smak”. Soyasaus inneholder store mengder naturlig glutamat som fungerer på samme måte som MSG. Vi bruker soyasaus ofte i sauser, supper, på burgere, i asiatisk mat, til mariander osv. Soyasaus kan virkelig brukes til det meste, og gir en nydelig avrundet smak på maten. Kjøp gjerne den grønne soyasausen uten like mye salt.

 

 

7. Hvitvinseddik

Brukes for å lage vinagretter, fiskesauser og ikke minst hollandaise, bernaise og andre emulsjonsbaserte sauser. Hvis du vil ha en litt spesiell smak, på en positiv måte, kan du kjøpe cherryeddik.

 

 

8. Egg

Egg kan du virkelig lage mye forskjellig med. Majones, marengs, iskrem, hollandaise, spanskeomeletter, posjerte egg. You name it! Det er ALLTID lurt å ha egg i kjøleskapet. Selv om det står at eggene går ut en bestemt dato, varer de som regel mye lengre enn det. Egg kan til og med oppbevares på kjøkkenbenken (men da holder de ikke like lenge).

La egg ligge i romtemperatur et par timer før du bruker de i matlaging. Da er det blant annet lettere å skille eggeplommen fra eggehviten. Ingredienser blander seg også raskere og bedre.

Om du skal lage perfekt kokt egg ifølge mesterkokkene, så legger du eggene i vannbad på 62.5 grader i omtrent 10-15 minutter. 

 

 

9. Tomater på boks

Hakkede tomater på boks er som regel BEDRE enn om du skal hakke opp egne tomater. Dette er fordi tomatene blir lagt på boks når de er på sitt beste. Til og med en billig boks med hakkede tomater er som regel bra. Men, bruk San Marzano om du virkelig vil at pastasausen skal bli god.

 

 

10. Tomatpuré

Brukes i pastasauser, pizzasaus, bloody mary, Blandes sammen med gulrøtter, løk, selleri og avskjær/kraftbein, for å lage ordentlig god kraft. Tomatpuré inneholder glutamat, som bidrar til å gi kraften en avrundet smak. 

 

11. Honning

Honning kan også brukes til å lage honning-Dijon marinade til f.eks nakkekoteletter. Eller en honning-Dijon dipp til nuggets.

Ordentlig honning er den eneste typen mat som aldri går ut på dato. Den eldste honningen som er funnet er 5000 år gammel og kan fortsatt spises.

Honning er ikke bare bra i mat, men kan også brukes på huden. Jeg skal ikke gå mer inn på den slags. Vi holder oss til mat. Når det er sagt, så passer honning ypperlig i desserter, i frokostblanding og smoothies. I Storbritannia har også honning blitt godkjent som et alternativt legemiddel mot hoste av leger.

 

 

12. Kraft eller buljong

Lag enten din egen kraft, som jeg gjorde (tok meg 1 døgn) eller kjøp en god konsentrert kraft på enten Meny, Ica eller noe lignende. De koster mye, ca. 70 kr for en liten flaske, men de gir omtrent 4 liter kraft og smaker mye bedre enn buljonger.

Bruk kraften som base for å lage 1000-vis av forskjellige gode sauser. Har du svidd biffen, så kan faktisk en utrolig god saus redde deg. Et måltid er ikke komplett uten en saus. Sauser kan også reduseres nok til at de blir en ganske tjukk masse. Prøv da f. eks en rødvinsaus med oksekraft på burgern Mmmmmm godt…

 

 

13. Mørk sjokolade

I tilfelle du får gjester, eller synes synd på deg selv og trenger trøst uten å få i deg altfor mye sukker, men også en del antioksidanter. Knus det og ha det over frokostblandingen, eller i tomatbaserte pastasauser (faktisk veldig godt, men da trenger du bare en bitteliten bit).

 

 

14. Ferske urter

Hvor skal jeg begynne. Det finnes så mange forskjellig urter å bruke i matlaging. Mine go-to urter er;

  • Basilikum: til pasta, på brødskive, pesto.
  • Timian: stekes sammen med biff, i sauser, eller sammen med stekte poteter
  • Koriander: om jeg vil lage noe meksikansk-aktig så passer koriander kjempebra. I salsaer,
  • Flatbladet persille: En mer fremhevet sterkere smak en kruspersille. Vi brukte den i Tabboulleh salaten. Kan også brukes i pastasauser.
  • Sitronmelisse: Til å ha på desserter, for å lage godteri, i te.

 

 

15. Sitron

Hvis det er en spesiell smak som mangler i retten du har laget, så er det mest sannsynlig noe syrlig. Bruk sitronen som om det skulle vært salt eller pepper.

 

 

Dette er hva vi mener du trenger på kjøkkenet. Håper det kommer til nytte.

 

4 kommentarer

    1. Helt enig med dere! Her i hus har vi ALLTID fløte også, det passer til så mye! Saus, pasta, omelett, gryte, grateng, cole slaw…desserter…

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg