Kimchi er en rett som er ganske inn for tiden, så vi tenkte det ville passe bra å lage den nå.
Kimchi er fermenterte grønnsaker med chilikrydder som regel. Ordet i seg selv betyr fuktede grønnsaker egentlig.
Sør-koreanerne mener selv at retten forbygger kreft, sykdom og diverse andre plager på grunn av sine probiotiske superevner.
Ingredienser
Til saltlake og salting av kinakål:
- 1 stor kinakål ca. 1 kg
- 100 gram salt
- 40 gram maldon salt
- 1 liter vann
til marinaden:
- 200 gram hvit reddik
- 20 gram dropwort
- 40 gram av stilken til leaf mustard/chinese mustard
- 40 gram vårløk (spring onion)
- 26 gram chilipulver
- 20 gram ansjossaus
- 1 ts sukker
- 40 gram stor vårløk
- 20 gram finkuttet hvitløk
- 10 gram finhakket ingefær
- 1 ts salt
P. S. du trenger ikke være like nøyaktig på målene her, bortsett fra chilipulveret.
Fun fact: Dropwort er en plante vi aldri har vært borti før, og det viser seg at noen av artene i den familien er ekstremt giftig. De inneholder nemlig giften oenantotoksin, som angriper sentralnervesystemet. En mann fra Sardinia ble visstnok funnet død med et stort smil om munnen etter å ha inntatt planten. Men, det blir også spekulert i om planten kan fungere mot rynker fordi den avslapper muskler. Den kunne derfor fungert som en slags botox, som også er et giftstoff.
(Fra øverste grønnsak og ned: Dropwort, hvit reddik, spring onion og leaf mustard).
Fremgangsmåte
- Kutt kinakålen på langs
- Legg de halve delene i saltlaken. Bruk 100 gram salt og bland med ca. 1 liter vann for å lage saltlaken.
- Bruk 40 gram maldonsalt til å legge mellom bladene for at de skal myke seg lettere opp, siden de er litt hardere.
- La kinakålen ligge omtrent 3 timer på én side i saltlaken, så snur du de over på andre siden og lar de ligge i 3 timer til.
- Vask så kålen under springen og tørk av vannet.
- Mens kålen tørker kan du hakke opp grønnsakene i ca. 4 cm lange strimler.
- Bland chilipulveret med ansjossausen og litt vann slik at den blir en ordentlig “paste”.
- Bland deretter den hvite reddiken sammen med pasten i en skål. Bruk hendene dine.
- Putt i ingefæren, sukkeret, hvitløken og bland videre.
- Bland tilslutt inn leaf mustarden, vårløken (stor og liten) og dropworten, med en ts salt.
- Legg én og én halv kinakål oppi skålen med marinaden, hvor du smører marinaden på innsiden av bladene på kinakålen. Slik at hele kålen blir dekket i marinaden.
- Nå trenger du bare å oppbevare kinakålen i en krukke, eller et Norgesglass, og la den stå i ca. 3 dager før du begynner å spise den. Retten trenger nemlig litt tid på å fermenteres, altså for å få de riktige bakteriene i seg. Nesten litt som en yogurt, eller en blåmuggost.
La meg bare advare deg at det kommer til å lukte veldig i kjøleskapet ditt, men det betyr ikke at retten er gammel eller har blitt dårlig. Hvis den lagres på riktig måte kan kimchien ha en holdbarhet på 1 til 2 år.
Siden vi også syntes at retten smakte veldig mye valgte vi å dele av en bit kimchi som vi hakket opp og skylte under kaldt vann for å bli kvitt en del av havsmaken og den sterke chilien. Dette er også noe sør-koreanerne gjør om retten har ligget lenge, og begynner å bli overfermentert.
Legg gjerne noen blader som har ligget i saltlake, men som ikke er marinert, over selve kålen for å dekke over. Før du legger kimchien til oppbevaring.
Hva vi synes om retten
Anniken: Til tross for at bildet viser en person som ikke nyter maten sin likte jeg denne utrolig godt! Den var bare litt vel spicy før vi skylte den litt i vann. Etterpå smakte den utmerket! Anbefaler virkelig å prøve den til forskjellig type mat, som pølse og burger. Vi hadde den også til kylling og ris. Den er veldig allsidig og kan krydre opp en ellers kjip rett. Det er imidlertid alfa omega med et glass som er tett. Det holder ikke med litt plastfolie over en bolle da den får leiligheten til å lukte sterkt krydret tang og tare i mange dager.
Kaayne:
Dette er en god rett, men jeg ville ikke ha spist den for seg selv. Første biten jeg tok smakte nesten som den luktet egentlig, pluss at den var utrolig sterk. Men etter å ha skylt den under litt kaldt vann og fått tørket den av, fikk retten en helt annen smak. Den fikk liksom ikke den overdøvende chilismaken, samtidig som havsmaken ble borte. Kimchien har en utrolig god syrlig, samt søt og salt smak pga fermenteringen.
Dette er helt klart en rett jeg vil sette høyt på lista mi, men bare det faktum at den stinker opp halve leiligheten gjør at jeg heller vil kjøpe det ute på restaurant enn å ha det hjemme. Noen sør-koreanerne bruker et eget kimchi-kjøleskap, som altså bare er til kimchien.
Utradisjonelle måter å bruke kimchi på, men som faktisk er godt som fy!
På burgern
eller på pølsa.
(Det er en pølse der assa, men den ligger og koser seg under all kimchien).
Kimchi kan brukes til det meste. Det er bare å prøve seg frem med det du vil.
Denne nasjonalretten var såpass god at den fikk en plass på topp 10 lista vår.
잘 먹겠습니다 – jal meokkesseumnida! (bon appetite)
Skulle ønske du kunne lært bort noen gode kinesiske rettet. Kinamat er det beste jeg vet, men syns egentlig at det er noe som mangler når jeg prøver å lage noe selv😅