Reklame | Coconutbros
Vi valgte sverdfisk siden man finner en del av de i middelhavet, pluss at det er vanlig for grekerne å ha det på grillspyd visstnok. Souvlaki kan lages med andre typer kjøtt også som svin, biff, tunfisk osv.
Siden sverdfisken er en fast fisk på samme måte som tunfisk, blir den behandlet mer som en biff. Det gjør derfor ikke noe om fisken er litt rå inni.
Ingredienser til grillspyd
- 400 gram sverdfisk delt i ca. 3 x 3 cm biter
- 3 ss sitronsaft
- 3 ss olivenolje
- 3 ss tørr hvitvin
- 2 hvitløksfedd finhakket
- 1 ss kuttet fersk oregano
- 1 ts revet sitronskall
- 1 ts salt
- ½ ts kvernet pepper
- 1 pakke laurbærblader (skal ikke spises, men gir en god røkt smak)
- 1 rødløk kuttet i 4 deler
Ingredienser til tzatsiki
- 1 slangeagurk
- ca 3 dl yoghurt naturell / gresk yoghurt
- 2-3 hvitløksfedd
- salt
- pepper
Slik ser sverdfisken ut. En del av den i hvert fall.
Fremgangsmåte tzatsiki
- Er yoghurten flytende bør vannet siles ut gjennom et kaffefilter i ca 45 min.
- Riv eller finhakk agurk og strø salt over. La ligge noen minutter før du presser ut vannet.
- Bland agurk og finhakket hvitløk med yoghurten og rør om.
- Smak til med pepper og evt salt.
Fremgangsmåte grillspyd
- Legg grillspydene og laurbærbladene i vann. De skal ligge i omtrent 30 min – 1 time for å bløtes, slik at de ikke tar fyr med en gang de blir lagt på grillen.
- Fjern skinnet på fisken, og del den opp i 3 x 3 cm store biter.
- Bland sammen sitronsaften, olivenoljen, hvitvinen og visp sammen. Tilsett deretter hvitløk, oregano, revet sitronskall, salt, pepper.
- Legg fiskebitene i en pose sammen med marinaden du nettopp har laget, og la den ligge i 30 min. Vend litt på posen innimellom for at alle biten får en del av marinaden på seg.
- Sett en fiskebit på grillspydet, så en skive fra løken, og deretter et laurbærblad. Fortsett slik til spydet blir fullt. Jeg brukte 3 fiskebiter på hvert spyd. Ta vare på marinaden. For den skal du bruke til å pensle grillspydene med på grillen.
- Sett grillen på høy varme, og legg spydene på når grillen er varm nok. Pensle siden som ligger opp med resten av marinaden. Snu spydene etter de har ligget omtrent 2.5 min. Ikke pensle den siden som nå ligger opp. Etter 2.5 min til, kan du ta av fisken. Her kommer det egentlig litt an på hvordan du vil ha fisken.
- Servér på tallerken med tsatsiki og en gresk salat.
Ah! Visste det var noe som manglet. Umulig å ikke få sommerfølelse av kokosnøttvannet fra Fountain of Youth. De må med.
Hva vi synes om maten
Kaayne: Her sitter jeg og vurderer smaken. Jeg forventet en helt annen konsistens når jeg begynte å spise fisken. Den var mye fastere enn jeg trodde, men den var god da. Veldig enkel og god marinade til fisken, som fikk den til å smake friskt. Fisken passet kjempegodt med tzatsikien ved siden av.
Anniken:
Kjempegodt alternativ til kjøtt på grillspyd. Deilig sommermat som vekket minner fra ferieturer til Hellas. Vi lagde en gresk salat ved siden av. Det passet veldig godt sammen. Elsker tzatsiki, så det måtte selvfølgelig med!
Så en liten middagslur før vi tar turen ned på stranda for å finne frem det greske her i Norge.
Er det ikke rart at det finnes slike greske steder også her i Norge?
Til tross for at det har vært utrolig dårlig vær i Norge i sommer, var vi heldige med fint vær akkurat denne dagen.
Καλή όρεξη! Kalí óreksi! (bon appetite!)
#hellas #souvlaki #sverdfisk #grillspyd #middag #matblogg #sommer #bading #kokosnøttvann #tsatsiki #moss #vulkanfisk
Utrolig fine bilder, dette så utrolig koselig ut 🙂
Mange flotte bilder 🙂 Maten ser utrolig god ut!
Charlotte: Og det var den, Charlotte! Må prøves om du har muligheten 🙂
Forever Inspired by: Takk! 🙂
Det så fanatastisk ut 😀 Ta gjerne en titt innom min blogg http://nouw.com/annchristin 😀