Oppskrift på Sveriges nasjonalrett – kräftskiva

kreps nasjonalgastro krepselag krondill kreftskive krepseskive sommermat sesong selvplukk akerselva oslo nasjonalrett sverige ferskvannskreps oppskrift hvordan lage tilberede

 

 

Denne nasjonalretten har tatt oss nærmest 3 år å lage. Den krever ikke så mange ingredienser, kun ferskvannskreps og krondill, men vi ville fange krepsen selv og da oppstod det noen problemer de tidligere årene. Krondillen er i sesong i august/september men den er ikke så enkel få tak i overalt i Oslo.

 

Det første året da jeg og en kompis fant ut at det var mulig å krepse i Akerselva var sesongen akkurat over. Den begynner 6. august kl 18:00 hvert år og varer som regel til slutten av august med mindre det har blitt fanget veldig mange kreps. Da kan det hende de korter ned krepsesesongen.

 

 

 

 

 

sesong krondill oslo kreps urt august kreftskive

(Krondill)

 

Det andre året vi prøvde å krepse rakk vi det aldri, fordi man må opp til Oslomarkas fiskeadministrasjon i Sørkedalen mellom kl 08:00 og 16:00 på en hverdag for å få kjøpt krepsekort. OFA har gjort det bevisst vanskelig å få tak i krepsekort slik at ikke så mange krepser. Det er fordi det er viktig å holde krepsebestanden oppe. Derfor har OFA også et minstemål på krepsen på 9,5 cm.

 

 

 

kreps akerselva sesong oslo august selvplukk krepsing sommer

 

 

Tredje året (i år) skulle vi få tak krepsekort, så vi ringte OFA og spurte pent om de kunne ha kontoret oppe til kl 16:15 fordi vi var på vei med bussen. Sjefen på kontoret sa det var greit, problemet var bare at vi gikk av på feil bussholdeplass. Vi gikk faktisk av på SISTE holdeplass, og bussen gikk ikke tilbake før 12 minutter senere. Klokka var da allerede 16:15. Vi var forferdelig sinte på oss selv, fordi vi ikke klarer å planlegge en dritt. Men, jeg så tilfeldigvis en mann på vei bort til den ene bilen som sto parkert der oppe. Vi skyndte oss bort og spurte den eldre mannen om han kunne kjøre oss til Bjørnsgard. Han tenkte seg litt nøye om, og lurte sikkert på om vi var kjeltringer, før han sa ja. Han fortalte oss at han aldri har vært der oppe før fordi han er fra Porsgrunn.

 

 

 

Vi var skikkelig stressa og det var ikke mulig å ringe kontoret til OFA fordi de stengte telefonlinja akkurat kl 16:00.

 

Da vi var fremme på Bjørnsgard så vi OFA-bygget og krysset fingrene for at de fortsatt var der. Og det var de. Det var rett før de skulle dra. Vi kjøpte 2 døgnkort til 150kr hver for å krepse i Akerselva. De fortalte at krepsen elsker rå kyllingfilet og at man ikke skal ha vann i bøtte man legger de oppi, fordi da bruker de opp alt oksygenet i vannet, som faktisk gjør at de kveles. Krepsen skal derfor ikke ligge i vann.

 

For en lettelse det var bare å holde krepsekortet i hånda i år!

 

Vi trodde vi hadde med oss alt vi trengte da vi skulle ut å krepse, men som vanlig var det noe vi hadde glemt, og det var en hov. Vi hadde derimot med 2 bøtter, så jeg lagde mange hull i den ene bøtta som jeg da brukte som en slags hov for å fange krepsen som festet seg på åtepinnen.

 

 

 

gryte kreps krepsskive kreftskive sverige le creuset

 

Da vi hadde kommet godt i gang så vi at det var mange kreps. Problemet var bare at all den krepsen var langt under minstemålet. Vi skjønte nå at vi var kommet for sent i krepsesesongen. Alle de store krepsene hadde nok allerede blitt plukket av andre. Vi endte uansett opp med å plukke nærmere 20 kreps før vi hørte noe som rørte seg under steinene vi satt på.

Krepsen er ikke den eneste som er glad i rå kyllingfilet fant vi ut. Rett under steinene vi satt på smøg det rundt en veldig lite sky mink som skremte livet av Eirik (han lever fortsatt). Den var utrolig frekk og tok mye av agnet vi hadde liggende rundt på steinene. Dumme som vi var måtte vi jo legge agnet spredd rundt på steinene rundt oss selvfølgelig. Jeg synes minken var søt, så jeg valgte å mate den litt med en av åtepinnene, men det likte ikke Eirik. Han ropte “nå kommer’n hvertfall ikke til å forsvinne!“.

 

Vi klarte ikke å sitte trygt på steinene uten å bli overfalt av minken, så vi bestemte oss for at 20 kreps var nok. Dette ville mette omtrent…ingen, mistenkte vi. Eller, man beregner ca. 1 kg kreps per person om det skal være hovedretten, så dette var vel kanskje nok til én sulten voksen.

 

 

 

Da vet vi det til neste gang i hvert fall. Skal du krepse så;

  1. Begynn samme dagen som krepsesesongen åpner 6. august kl 18:00 for å få de største og beste krepsene
  2. Ha med hov og hodelykt, fordi krepsen tiltrekkes av lys, og det er greit å ha begge hendene tilgjengelig.
  3. Prøv å krepse på Frysja, og ikke Nydalen hvor vi var. Vi tror det er bedre på Frysja av en eller annen grunn.
  4. Ha med rå kyllingfilet som agn, og pass på at det sitter ordentlig festet på åtepinnene.

 

 

 

kreps koke sesong august gryte le creuset oslo akerselva hvordan slik tilbereder du

 

 

 

 

 

 

kreps oslo sommermat sjømat akerselva krepsing kreftskive krepseskive sånn lager du hvordan

 

 

Så er det over til oppskriften på Sveriges nasjonalrett – kräftskiva

 

Ingredienser

  • 1 kg ferske levende ferskvannskreps
  • 4 liter vann
  • 5dl øl
  • 1,25 dl salt
  • krondill

 

Fremgangsmåte

  1. Krepsen bør ligge i et kar som får inn nytt vann i 24 timer slik at krepsen kan tømme seg for det de har i tarmen, så man slipper å tenke på det når man skal spise krepsen. Det er forøvrig ikke krise om man ikke får gjort dette.
  2. Kok opp vannet sammen med vann, salt, krondill og ølen i en stor kjele. Vi har valgt å bruke sitron-IPAen til Haandbryggeriet. Vi tenkte den ville passe til skalldyr pga sitronsmaken. La vannet koke ordentlig før du har i krepsen…levende dessverre. Men de stryker med med én gang om de koker ordentlig. La krepsen koke i 5-6 minutter.
  3. Når krepsen er ferdigkokt tar du de ut og legger de i en form og heller over laken fra kjelen så det dekker all krepsen. La det trekke i ca. 6 min før du har ikke noe kjølig, som f.eks kjøleelementer i laken. Krepsen skal være nedkjølt før du begynne å spise den. Derfor kan du egentlig koke krepsen dagen i forveien og la den ligge i laken for å trekke til seg mer smak.
  4. Det er forskjellig måter å skrelle en kreps, men det beste er vrikke litt på hode, dra det forsiktig av så du får med deg mest av det som er i hodet til krepsen. Deretter skreller du “magen” på krepsen nesten som en reke. Klørene kan også knuses for å ta ut kjøttet. Og for de som tørr kan du bite halvveis igjennom hodet på krepsen og så suge ut det som er inni.
  5. Ha krepsen over på ristet loff med majones og sitron.

 

 

kreftskive kreps krepseskive sesong august selvplukk slik lager du hvordan oslo

 

Dette synes vi om den svenske nasjonalretten

 

Anniken: Dette var kjempegodt. Ikke akkurat lettvint med tanke på alt arbeidet guttene har lagt i å få til dette. Vi endte opp med å spise en halv skive hver, og skulle gjerne ha spist mye mer siden det som sagt smakte veldig bra. Digg at krepsen var så fersk.

 

Kaayne: Det er så gøy når man kan spise ting man selv har fanget. Det var en veldig god rett, men som sagt så var det ikke så mye vi fikk fanget, ellers skulle jeg ha spist veldig mye mer. Krepsen ble god med ølen vi valgte å koke de i, og de var kokt akkurat lenge nok. Krepsen ble derfor veldig saftig og mør. Eneste ulempen med å spise krepsen er at jeg er så sykt dårlig på å skrelle krepsen. Det tar altfor lang tid, og jeg har nesten ikke tålmodigheten til det, men på den andre siden så gjør det jo at man sitter lenger ved bordet sammen med de man spiser med.

 

 

spise kreps krepselag oslo august sesong akerselva

 

 

 

 

 

 

 

                               

 

 

Smaklig måltid! (bon appetit!)

 

   Tekst: Kaayne

   Foto: Anniken

 

1 kommentar

    1. Artig prosjekt 🙂

      Kräftskiva er et annet navn på selve LAGET, da – krepseparty’et, krepselaget, krepsefesten; ikke på nasjonalretten 🙂

      Ønsker en fortsatt fin august måned ^^

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg