hits

Kan du egentlig lage ris?

ris basmatiris nordmenn kan ikke lage hvordan lage tilberede oppskrift pakistansk nasjonalgastro steg for steg

 

Det er ikke ukjent at vi i Norge ikke er spesielt gode p lage ris. Du har sikkert prvd lage ris til tikka masalaen, men risen blir enten bare til en srpe, eller altfor underkokt. Det samme gjelder ogs jasminrisen som man skal bruke til fried rice eller lignende. Den kan fort bli veldig klissete. Om du fr den perfekte konsistensen p risen s husker du det ikke til neste gang, og selv om risen fikk perfekt konsistens s synes du den smaker veldig lite. Og da begynner du  tenke; hva er det indere, pakistanere, afghanere etc. gjr for f risen s god. Risengrynsgrt kan vi derimot lage, fordi den skal jo bare bli til en grt uansett.

 

Mange nordmenn velger kjpe snn boil-in-bag, som gir et ganske lreit resultat p risen. Problemet blir bare at du kan ikke eksperimentere med risen. Du kan ikke tilsette krydder i risen fr etterp, og da er det allerede for sent. Det beste er tilsette krydderet p starten. Da trekker det jo selvflgelig inn i risen.

 

Oppskriften nedenfor er en oppskrift jeg fikk av en som tidligere har jobbet som kjkkenhjelp i barnehagen til datteren min. Hun er opprinnelig fra Eritrea, hvor de ikke spiser s mye ris, men hun har lrt oppskriften av pakistanere.

 

Dette er derfor oppskriften p en helt nydelig pakistansk ris, som har en veldig ulik mte tilberede risen p enn det vi er vant med. Pakistanerne/indere/afghanere bruker blant annet masse matolje nr de tilbereder risen. Dette er ikke akkurat den sunneste risen, men s sykt mye bedre en den jasminris eller basmatirisen som nordmenn vanligvis lager uten noe krydder til.

 

 

Ingredienser

  • 1 lite glass basmatiris
  • 2 tilsvarende glass vann
  • 1 ss garam masala
  • 1 ts spisskumin fr
  • ca. 1 ts salt
  • 1 dl rapsolje/solsikkeolje
  • 1/2 gul lk hakket evt. 1 hakket sjalottlk

 

 

Fremgangsmte

 

 

 

 

 

 

 

Skyll risen i kald vann til vannet ser noenlunde rent ut. Det vi prver bli kvitt er risstivelsen, som kan gjre at risen blir mer klissete. I tillegg vasker vi risen for rense den for urenheter.

 

 

 

 

Ha oljen i en liten kjele og varm opp p hy varme. Ha i lken og la den brunes til den den blir ganske brun, nesten svidd egentlig. Dette er med p sette smaken p risen.

 

 

 

Hell forsiktig i litt av vannet og dekk til med lokk, da det damper noe veldig fordi du kombinerer vann med glovarm olje. Etter den verste dampen har gitt seg heller du i resten av vannet.

 

 

 

 

Ha i krydderet og saltet og kok opp vannet p hy varme. Nr vannet koker har du i risen og koker videre p relativt hy varme i 2-3 minutter under lokk. Skru deretter ned varmen og kok videre p middels varme i 2-3 minutter eller til risen er en passende konsistens. Smak p risen mot slutten av de 2-3 minutter for kjenne p konsistensen. Den skal vre fast.

 

 

 

 

Skru ned temperaturen til lav varme og kok videre til vannet har trukket helt inn. Om det ikke er nok vann og risen fortsatt er hard, kan du helle p bittelitt vann til slik at siste delen kan gjennomfres.

Nr vannet har trukket helt inn p lav varme, ca. 2-3 min, skal du skru av varmen og la risen st under lokk i minst 10 min. Legg gjerne et kjkkenhndle over kjelen for at risen skal holde p varmen.

 

 

 

(Her er risen ferdig og skal bare st med lokk og trekke i ca. 10 min).

 

Ta av lokket og lukt p den nydelige risen. Fluff den litt og servr.

 

Flg oss p insta for flere oppdateringer og stories @national_gastro

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Follow