hits

Hva dyrker en norsk chiliprodusent?

 

 

Chili er hot i Norge for tiden, og vi har tilbragt en tidlig hst-ettermiddag p besk hos Henrik som driver Heat of Norway i Ski. Allerede i innkjrselen ser vi chiliplantene st p rekke og rad. Han mter oss utenfor og nsker oss velkommen fr han tar oss med p en fargerik omvisning i plantasjen sin. Vi fr raskt tilbud om smake, og det skal spises noen chili-varianter fr vi drar tilbake til Oslo. Kaayne er modig og smaker flere ulike sorter. Anniken, med litt lavere toleranse, smaker n, uten styrke, og fr heller lov kose seg med en klase med digge druer fra hagen.

 

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoverste bilde: Ghost Pepper

 

 

 

 Purple Ufo til venstre , Aji Amarillo til hyre

 

 

Det finnes over 100 ulike sorter i drivhuset til Henrik, og han har hatt 200! Han har holdt p med dyrking av chili i mange r og lrer oss masse vi ikke visste. Vi foreslr at han kommer og holder kurs p Oslo Pepper Expo neste september, som han vurderer. Man kan ogs bestille kurs gjennom nettsiden til Heat of Norway, eller lese seg opp p dyrking

 

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoHenrik holder en Fatalii.

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoPurple Tiger Variegata Trifetti

 

 

Det er hysesong og rett fr innhsting. Derfor bugner det av vakre chili bde i hagen og i drivhuset. Alt fra den aggressive Carolina Reaper til chili med morsomme fasonger som Spaghetti-chili og Penis pepper. Det helt klart at Henrik samler p chilisorter. Han viser oss en plante med noe som ligner sm gule br og forteller at dette er verdens dyreste chili. Den heter Aji charapita og er faktisk verdt 25 000 dollar pr kilo 😮. Kaayne kan n skryte av ha spist verdens dyreste chili. Det kan ikke Anniken.

 

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoCarolina Reaper

 

 

 

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoSpaghetti-chili

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expofish pepper

 

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoCheiro Roxa

 

 

 Uansett om man er ute etter spise chilien eller bare ha den til pynt hjemme er det gy se et s variert utvalg chiliplanter. Vi forelsker oss i en nydelig Pimenta da neyde, en plante som er helt sort med hvite blomster og sort frukt. Man kan se alle de ulike typene p nettsiden til Heat of Norway, der man ogs kan forhndsbestille planter. Henrik har nylig ftt tillatelse til selge fr, noe ikke alle som driver med import og salg av fr har. 

 

 

 

 

pimenta da neyde black chili white flower heat of norway Pimenta da neyde

 

 

heat of norway chili norsk chiliprodusent norge carolina reaper nasjonalgastro oslo pepper expoWiri Wiri

 

 

Henrik er i gang med produsere sin egen chili, Djevelen fra Ski. Vi fr se tre helt ulike eksemplarer av samme plante. Han vet ikke helt hvilken av de tre som skal f bli med videre til neste sesong og spr om vr mening. Grunnen til at de tre plantene er ulike, forteller Henrik, er at det tar minst 8 generasjoner fr planten fr bestemte karaktertrekk. Den 8 generasjon av denne planten kommer sannsynligvis til bli Norges frste chili, da det ikke synes vre noen andre chili-dyrkere som har gjort dette i Norge fr. 

 

 

 

heat of norway ski norge oslo pepper expo nasjonalgastro matbloggDjevelen fra Ski 03-02

 

red cherry pepper chili heat of norway nasjonalgastro anniken kaayne oslo expoRed Cherry. Br ikke forveksles med Cherry-tomaten.

 

henrik heat of norway chili golden cayenne nasjonalgastro oslo pepper expoAji Lemon Drop

 

Etter ha vrt noen timer i hagen er det p tide dra tilbake til Oslo. Fr vi gr fr vi smake noen nydelige eksempler p hva chili kan brukes til. Chili-karamel og ristede mandler med chili. Vi vet ogs at  Heat of Norway har en prisvinnende hot sauce som kan bestilles p nettsiden. Ikke bli overrasket hvis du ser Henrik p et marked nr deg. Han er nemlig en travel mann som bruker helgene p reise rundt med blant annet hot sauce, planter og chilisnacks. Det var snn vi frst kom i kontakt med Henrik og har n en flott Habanero Burning Bush fra Heat of Norway i vinduskarmen. Du kan se oss spise Habaneroen her

 

 

 

  

Fatalii

 

 

 

Purple Cream

 

Brazilian Starfish Yellow

 

 

Coyote Zan White

 

 

Coyote Zan White

 

Brazilian Starfish Yellow

 

 

Aji Omnicolor

 

 

Djevelen fra Ski 03-01

 

 

Black Scorpion Tongue

 

purple pepper lilla violet chili heat of norway nasjonalgastro ski Rio Pejivalle

 

 

kaayne henrik heat of norway ski oslo pepper expo norsk chili dyrker plantasje

 

 

Har du tenkt deg p Oslo Pepper Expo neste r eller vet du om noen som kunne vrt interessert? La de vite om det!

 

 

 

 

Tekst og foto: Anniken

 

2 kommentarer

Wow, s mange spennende sorter! :-)

Pie in the sky: Utrolig mye forskjellig! Det ser ut som godteri mye av det ogs...farlig godteri

Skriv en ny kommentar

Follow