hits

Oppskrift p Sveriges nasjonalrett - krftskiva

kreps nasjonalgastro krepselag krondill kreftskive krepseskive sommermat sesong selvplukk akerselva oslo nasjonalrett sverige ferskvannskreps oppskrift hvordan lage tilberede

 

 

Denne nasjonalretten har tatt oss nrmest 3 r lage. Den krever ikke s mange ingredienser, kun ferskvannskreps og krondill, men vi ville fange krepsen selv og da oppstod det noen problemer de tidligere rene. Krondillen er i sesong i august/september men den er ikke s enkel f tak i overalt i Oslo.

 

Det frste ret da jeg og en kompis fant ut at det var mulig krepse i Akerselva var sesongen akkurat over. Den begynner 6. august kl 18:00 hvert r og varer som regel til slutten av august med mindre det har blitt fanget veldig mange kreps. Da kan det hende de korter ned krepsesesongen.

 

 

 

 

 

sesong krondill oslo kreps urt august kreftskive

(Krondill)

 

Det andre ret vi prvde krepse rakk vi det aldri, fordi man m opp til Oslomarkas fiskeadministrasjon i Srkedalen mellom kl 08:00 og 16:00 p en hverdag for f kjpt krepsekort. OFA har gjort det bevisst vanskelig f tak i krepsekort slik at ikke s mange krepser. Det er fordi det er viktig holde krepsebestanden oppe. Derfor har OFA ogs et minsteml p krepsen p 9,5 cm.

 

 

 

kreps akerselva sesong oslo august selvplukk krepsing sommer

 

 

Tredje ret (i r) skulle vi f tak krepsekort, s vi ringte OFA og spurte pent om de kunne ha kontoret oppe til kl 16:15 fordi vi var p vei med bussen. Sjefen p kontoret sa det var greit, problemet var bare at vi gikk av p feil bussholdeplass. Vi gikk faktisk av p SISTE holdeplass, og bussen gikk ikke tilbake fr 12 minutter senere. Klokka var da allerede 16:15. Vi var forferdelig sinte p oss selv, fordi vi ikke klarer planlegge en dritt. Men, jeg s tilfeldigvis en mann p vei bort til den ene bilen som sto parkert der oppe. Vi skyndte oss bort og spurte den eldre mannen om han kunne kjre oss til Bjrnsgard. Han tenkte seg litt nye om, og lurte sikkert p om vi var kjeltringer, fr han sa ja. Han fortalte oss at han aldri har vrt der oppe fr fordi han er fra Porsgrunn.

 

 

 

Vi var skikkelig stressa og det var ikke mulig ringe kontoret til OFA fordi de stengte telefonlinja akkurat kl 16:00.

 

Da vi var fremme p Bjrnsgard s vi OFA-bygget og krysset fingrene for at de fortsatt var der. Og det var de. Det var rett fr de skulle dra. Vi kjpte 2 dgnkort til 150kr hver for krepse i Akerselva. De fortalte at krepsen elsker r kyllingfilet og at man ikke skal ha vann i btte man legger de oppi, fordi da bruker de opp alt oksygenet i vannet, som faktisk gjr at de kveles. Krepsen skal derfor ikke ligge i vann.

 

For en lettelse det var bare  holde krepsekortet i hnda i r!

 

Vi trodde vi hadde med oss alt vi trengte da vi skulle ut krepse, men som vanlig var det noe vi hadde glemt, og det var en hov. Vi hadde derimot med 2 btter, s jeg lagde mange hull i den ene btta som jeg da brukte som en slags hov for fange krepsen som festet seg p tepinnen.

 

 

 

gryte kreps krepsskive kreftskive sverige le creuset

 

Da vi hadde kommet godt i gang s vi at det var mange kreps. Problemet var bare at all den krepsen var langt under minstemlet. Vi skjnte n at vi var kommet for sent i krepsesesongen. Alle de store krepsene hadde nok allerede blitt plukket av andre. Vi endte uansett opp med plukke nrmere 20 kreps fr vi hrte noe som rrte seg under steinene vi satt p.

Krepsen er ikke den eneste som er glad i r kyllingfilet fant vi ut. Rett under steinene vi satt p smg det rundt en veldig lite sky mink som skremte livet av Eirik (han lever fortsatt). Den var utrolig frekk og tok mye av agnet vi hadde liggende rundt p steinene. Dumme som vi var mtte vi jo legge agnet spredd rundt p steinene rundt oss selvflgelig. Jeg synes minken var st, s jeg valgte  mate den litt med en av tepinnene, men det likte ikke Eirik. Han ropte "n kommer'n hvertfall ikke til forsvinne!".

 

Vi klarte ikke sitte trygt p steinene uten bli overfalt av minken, s vi bestemte oss for at 20 kreps var nok. Dette ville mette omtrent...ingen, mistenkte vi. Eller, man beregner ca. 1 kg kreps per person om det skal vre hovedretten, s dette var vel kanskje nok til n sulten voksen.

 

 

 

Da vet vi det til neste gang i hvert fall. Skal du krepse s;

  1. Begynn samme dagen som krepsesesongen pner 6. august kl 18:00 for f de strste og beste krepsene
  2. Ha med hov og hodelykt, fordi krepsen tiltrekkes av lys, og det er greit ha begge hendene tilgjengelig.
  3. Prv krepse p Frysja, og ikke Nydalen hvor vi var. Vi tror det er bedre p Frysja av en eller annen grunn.
  4. Ha med r kyllingfilet som agn, og pass p at det sitter ordentlig festet p tepinnene.

 

 

 

kreps koke sesong august gryte le creuset oslo akerselva hvordan slik tilbereder du

 

 

 

 

 

 

kreps oslo sommermat sjmat akerselva krepsing kreftskive krepseskive snn lager du hvordan

 

 

S er det over til oppskriften p Sveriges nasjonalrett - krftskiva

 

Ingredienser

  • 1 kg ferske levende ferskvannskreps
  • 4 liter vann
  • 5dl l
  • 1,25 dl salt
  • krondill

 

Fremgangsmte

  1. Krepsen br ligge i et kar som fr inn nytt vann i 24 timer slik at krepsen kan tmme seg for det de har i tarmen, s man slipper tenke p det nr man skal spise krepsen. Det er forvrig ikke krise om man ikke fr gjort dette.
  2. Kok opp vannet sammen med vann, salt, krondill og len i en stor kjele. Vi har valgt bruke sitron-IPAen til Haandbryggeriet. Vi tenkte den ville passe til skalldyr pga sitronsmaken. La vannet koke ordentlig fr du har i krepsen...levende dessverre. Men de stryker med med n gang om de koker ordentlig. La krepsen koke i 5-6 minutter.
  3. Nr krepsen er ferdigkokt tar du de ut og legger de i en form og heller over laken fra kjelen s det dekker all krepsen. La det trekke i ca. 6 min fr du har ikke noe kjlig, som f.eks kjleelementer i laken. Krepsen skal vre nedkjlt fr du begynne spise den. Derfor kan du egentlig koke krepsen dagen i forveien og la den ligge i laken for trekke til seg mer smak.
  4. Det er forskjellig mter skrelle en kreps, men det beste er vrikke litt p hode, dra det forsiktig av s du fr med deg mest av det som er i hodet til krepsen. Deretter skreller du "magen" p krepsen nesten som en reke. Klrene kan ogs knuses for ta ut kjttet. Og for de som trr kan du bite halvveis igjennom hodet p krepsen og s suge ut det som er inni.
  5. Ha krepsen over p ristet loff med majones og sitron.

 

 

kreftskive kreps krepseskive sesong august selvplukk slik lager du hvordan oslo

 

Dette synes vi om den svenske nasjonalretten

 

Anniken: Dette var kjempegodt. Ikke akkurat lettvint med tanke p alt arbeidet guttene har lagt i f til dette. Vi endte opp med spise en halv skive hver, og skulle gjerne ha spist mye mer siden det som sagt smakte veldig bra. Digg at krepsen var s fersk.

 

Kaayne: Det er s gy nr man kan spise ting man selv har fanget. Det var en veldig god rett, men som sagt s var det ikke s mye vi fikk fanget, ellers skulle jeg ha spist veldig mye mer. Krepsen ble god med len vi valgte koke de i, og de var kokt akkurat lenge nok. Krepsen ble derfor veldig saftig og mr. Eneste ulempen med spise krepsen er at jeg er s sykt drlig p skrelle krepsen. Det tar altfor lang tid, og jeg har nesten ikke tlmodigheten til det, men p den andre siden s gjr det jo at man sitter lenger ved bordet sammen med de man spiser med.

 

 

spise kreps krepselag oslo august sesong akerselva

 

 

 

 

 

 

 


                               

 

 

Smaklig mltid! (bon appetit!)

 

   Tekst: Kaayne

   Foto: Anniken

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Follow