hits

Ketchup var opprinnelig laget av fisk

 

 

 

 

Da ketchup frst ble laget inneholdt det ingen tomater, og selve ordet "ketchup" har en ordentlig etymologisk betydning. Det er ikke bare et tulleord.

Ketchup ble frst brukt i Kina p 1600-tallet og i stedet for at ketchup inneholdt tomater var hovedingrediensen syltet fisk. I tillegg til syltet fisk - som regel ansjos - innehold ketchupen forskjellig kinesisk krydder. Ketchupen p 1600-tallet var rett og slett en type fiskesaus.

Ordet "ketchup" kommer visstnok fra det kinesiske ordet k-chiap fra den kinesiske amoy-dialekten, som bokstavelig kan oversettes til laken fra syltet fisk.

Europere som hadde kolonier i Asia fant denne spesielle ketchupen som de syntes smakte helt herlig, og tok den med seg tilbake til Europa. Det var ikke fr p 1700-tallet at europeerne tilsatte tomater i oppskriften nr de skulle lage ketchup. Og p midten av 1800-tallet var ansjos tatt helt ut av oppskriften, og det var tomater som var hovedingrediensen. Grunnen til det er at tomater ogs inneholder naturlig umami p samme mte som ansjos, men uten den litt "merkelige" fiskelukten.

Ketchup ble raskt populrt i USA og bnder lagde sine egne versjoner av ketchup med tomatene sine. Ketchupen i USA ble merkelig nok populr lenge fr ferske tomater, en grunn til det var fordi noen amerikanerne ikke var helt sikre p om det var trygt spise "R(?!)" tomater [og der skjnner vi at den eldre amerikanske generasjonen overfrte sin dumskap til neste generasjon osv., som til syvende og sist har ledet til Trump som president].

 

Wikipedia-kilde

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Follow