Swaziland - Struts med søtpotet og kremet sopp

ostrich struts strutsefilet rødvinssaus søtpotet kremet sopp creamy mushrooms sweet potato swaziland nasjonalgastro nasjonalrett national gastro national dish

 

Hvem skulle ha trodd at Swaziland har en nasjonalrett som passer så utrolig godt som høstrett? Siden struts ikke akkurat er hvitt kjøtt, men mer som biff med bittelitt mer smak av vilt, passer det utmerket sammen med sopp og rødvin til. Søtpotetblandingen gjør retten i tillegg mer "afrikansk".

 

Dette er en rett som burde planlegges nøye da den inneholder en del elementer. Det er derfor viktig at du leser godt igjennom hele oppskriften før du begynner å lage maten, så du ikke møter på noen overraskelser. 

 

Vi anbefaler at du begynner med rødvinssausen så den er ferdig og unnagjort, og kan lett varmes opp igjen når alt annet er ferdig. Lag deretter den kremete soppen og så søtpotetblandingen. Tilslutt bråsteker du strutsefiletene rett før servering.

 

Det er vanskelig å få tak i strutsekjøtt om du bare skal ha littigrann. Derfor anbefaler vi deg å ta en harrytur til Sverige hvor tollsatsene også er annerledes slik at kjøttet ikke blir like dyrt som det ville blitt i Norge.

 

 

 

 

 

 

Ingredienser rødvinssaus

  • 1 1/2 dl rødvin (trenger ikke være dyr, men helst ikke en lett rødvin. Bruk f.eks en Merlot)
  • 2 ss smør

 

Fremgangsmåte rødvinssaus

  1. Redusér rødvinen (kok ned) til halvparten, eller til konsistensen blir litt tykkere. Ta av plata og ha i smøret litt og litt mens du visper.

 

 

 

 

Ingredienser kremet sopp

  • 1 pakke kantareller og noen andre typer sopp f.eks aromasopp og østerssopp.
  • ca. 2 dl matfløte
  • Olje til steking
  • 1 ss med wholegrain mustard
  • Litt hvitvin
  • Smak til med salt og pepper
  • 2 fedd hvitløk finhakket

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Kaaynern er kjent for å ha et par av de tynneste bena i hele verden, og det klarer han å vise frem her.

 

 


 

 

 

 




 

Ingredienser Bombay-poteter

  • 1 søtpotet kuttet i terninger
  • Rapsolje til steking
  • 1/2 ts kvernet spisskummin
  • 1/2 paprikapulver
  • Et par dryss chiliflak
  • Smak til med salt og pepper
  • 1/2 løk finhakket
  • 1 hvitløksfedd finhakket

 

Fremgangsmåte Bombay poteter

  1. Ha litt olje i en stor kjele og stek løken til den blir blank på medium varme. Ha deretter i hvitløken og stek i 1 min. til.
  2. Hell i søtpotetterningene sammen med alt krydderet og stek videre til terningene blir møre ca. 8-10 min. Rør ofte så det ikke svir seg.

 





 

 

Ojsann. Der dukket det opp en katt. Helt ut av konteksten. Den heter Bubbu. 

 


 

 

 

Tilbake til det rotete, men allikevel ganske sjarmerende kjøkkenet, der Kaaynern kokkelerer i høy hastighet.

 

 


 

Ingredienser strutsefilet

  • 1 pakke ca. 290 gram strutsefilet - vi brukte 2 pakker og det ble altfor mye.
  • Rapsolje til steking
  • 1/2 løk
  • Salt og pepper

 

Fremgangsmåte strutsefilet

  1. La filetene tine helt og la de nå romtemperatur. Pepre filetene, men IKKE salt filetene siden det tørker dem mer ut.
  2. Stek løken i en panne med litt rapsolje, og skru opp til høy varme. La panna bli ordentlig varm. Sånn skikkelig liksom.
  3. Ha i litt mer rapsolje og stek kun 1 filet om gangen. Brun fileten på alle sider. Det burde ikke ta mer enn 1-2 minutter.
  4. Legg kjøttet over på en tallerken til å hvile i 5 min, så transjerer (skjærer i fine skiver) du filetene.
  5. Hell litt av den varme rødvinssausen over strutsefiletene når du serverer, og servér med søtpotetblandingen og kremet sopp ved siden av.

 


 

 

 

 


 

 

 

Voila! Kinnern klarer nesten ikke holde fingrene av fatet når hun tar bilder av den ferdige nasjonalretten. Vi er ganske hangry alle tre. 

 

 


 

 

 Freya får det møreste stykket. Kaaynern vil egentlig ha det selv, men det er egentlig ikke så mye forskjell, for alt er skikkelig mørt og godt!

 

 


 

 

 

Hva vi synes om maten

 

 


 

 

Kaayne: Strutsekjøttet er mye mørere enn jeg hadde trodd. Det smelter liksom på tunga. Det var forskjellige biter fra dyret og noen deler var mørere enn andre, men generelt sett var alt helt mørt. Bare pass på at du kutter over fibrene og ikke langs fibrene når du skal transjere kjøttet slik at det blir mørest mulig. 

 

Ellers var potetene, soppen og saus en perfekt kombinasjon sammen med kjøttet og jeg vil veldig gjerne at dette blir en høstrettradisjon fremover hvert år.

 

Anniken: Dette er en av mine favorittretter sålangt! Egentlig er jeg ikke en kjøttelsker, men strutsekjøtt var skikkelig godt! Veldig veldig mørt. Også veldig lett i forhold til annet mørkt kjøtt. Tilbehøret passet veldig bra til, og hadde sikkert vært veldig godt til andre kjøttretter også.

 

Bibbi: Klatret opp på benken og forsynte seg av Freya sin mat etter middagen. Syntes det var veldig godt.

 



 

 

Tips: Siden vi ikke klarte å spise opp alt av kjøttet brukte Kaayne restene av kjøttet som roast beef på brødskivene sine dagen etter.

 

 

 

Bon appetit!

 





Inspirasjon til nasjonalretten ble hentet fra en BBC-oppskrift.  

No comments

Write a new comment

Nasjonalgastro

Oslo

Vi er et par fra Oslo som lager nasjonalretter fra alle verdens land. Her kan du finne oppskrifter, se bilder og videoer fra innkjøp, matlaging og smaksopplevelser.

Follow
hits