hits

Vi feirer guden Rama sin bursdag

kosumalli salat salad india healthy sommermat mung beans nasjonalgastro national gastro

 

Vi feirer den hinduiske Guden Rama sin bursdag 15. april. Rama var den 7. inkarnasjonen - eller avataren som hinduene kaller det - av Guden Vishnu.

 

Siden hinduismen er en såpass maksimalistisk og inviklet religion, vil vi bare holde oss til den relativt overfladiske informasjonen rundt feiringen av bursdagen til Guden Rama.

 

Kaayne: Selv etter jeg tok et emne om hinduisme på Universitetet i Oslo, ble jeg nesten bare enda mer forvirret av hinduismen. 

 

Bursdagen til Rama blir noen steder feiret i hele 9 dager, og selve festivalen heter Rama Navami. Navami betyr den 9. dagen (tithi) i en 14 dagers periode (paksja) i den hinduiske månekalenderen. Ikke spør meg videre om hinduenes kalendersystem. Da tror jeg at jeg kommer til å bli gal av å prøve å forstår informasjonen. Hvis du trodde det var vanskelig å vite på hvilke dager påsken faller, så tro om igjen. Når det er sagt, så betyr også det at Rama Navami ikke lader på den 15. april hvert år.

 

Det viktigste er at vi vet hvem Rama er og hva han gjorde.

 

Rama er kanskje best kjent for å ha drept demonkongen Ravana, som hadde kidnappet Sita, kona til Rama. Det er ikke hver dag noen dreper en demon - bortsett fra sine egne kanskje - så derfor fortjener Rama å ble hedret, og husket ved å feire bursdagen hans. Da passer det ypperlig med litt god mat.

 


(Et bilde av Rama med hans kone Sita og broren Lakshmana i eksil i skogen. Bildet ble tydeligvis tatt av en paparazzi som fant dem luskende rundt i skogen i 2009. Bilde: Wikicommons) 

 

Disse 2 oppskriftene er perfekte nå som sommern er like rundt hjørnet. Den ene er en frisk, mettende salat, og den andre, en nedkjølende, leskende sommerdrikk.

 


Ingredienser til kosumalli (salat)

  • Omtrent 1.5 dl skylte mung dal bønner, som er bløtet i vann i 1 time.
  • 1 stor agurk kuttet i små biter
  • Saften fra 1 sitron
  • Kokosrasp som garnityr
  • En neve med koriander som kuttes opp fint
  • 1/2 ts asafoetida. Dette krydderet kan du få tak i i grønnsakssjapper med et stort utvalgt krydder.
  • Ca. 1 ts sennepsfrø
  • 1 ss solsikkeolje
  • Smak til med salt
  • 1 mango kuttet i små biter (kan sløyfes)
  • 1 stor neve granateplefrø (kan sløyfes)

 

P. S. selv om asafoetidaen lukter heeelt for forferdelig blir lukten borte når den blir varmet opp. 

 

Fremgangsmåte:

1. Bland mung dal bønner, agurk, sitron, koriander og mango, salt i en bolle.

2. Varm opp en stekepanne til medium varme. Hell oppi litt olje i nærheten av kanten i stekepanna så oljen holder seg samlet. Hell deretter asafoetidaen og sennepsfrøene i, og stek i omtrent 30 sekunder. Hell deretter denne oljen over salaten, og bland det godt sammen.

3. Servér på en tallerken med kokosrasp og noen korianderblader på toppen.

 

kosumalli salad salat india summer sommersalat
(Salaten kosumalli, og drikken panakam øverst til høyre).
 

Ingredienser til panakam (drikk)

  • 6 store ss raspet palmesukker - fåes tak i i grønnsakssjapper
  • 1/2 ts kvernet pepper
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts kardemomme
  • 1/2 ts ingefærpulver
  • 7 dl vann
  • Saften fra en hel sitron

 

Fremgangsmåte

1. Bland alt sammen i en bolle, og pass på at palmesukkeret blandes ut.

2. Sil av over i en karafel eller noe lignende, så det ikke er noe små biter av noe igjen.

3. Nytes kaldt i et glass med isbiter.

 

 


Her har du retten laget med både mango og granateple for å gjøre den litt søtere. Men den tradisjonelle retten inneholder ikke de ingrediensene.

 

 

 

Hva vi synes om maten

 


 

Kaayne: Elsker denne salaten. Jeg føler jeg kan lage så mange forskjellige kombinasjoner ut av den. 

 

 


 

Anniken: Dette likte jeg kjempegodt! Veldig god kombinasjon. Drikken er et kjempefint alternativ til iste og limonde om sommeren. Salaten kan brukes som base for andre ting man synes er godt, f.eks mango.

 

 


kosumalli mango salad salat pomegranate granateple india sommersalat

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Follow