hits











Vi feirer guden Rama sin bursdag

  • 15.04.2016 kl.08:41 Hytid

kosumalli salat salad india healthy sommermat mung beans nasjonalgastro national gastro

 

Vi feirer den hinduiske Guden Rama sin bursdag 15. april. Rama var den 7. inkarnasjonen - eller avataren som hinduene kaller det - av Guden Vishnu.

 

Siden hinduismen er en spass maksimalistisk og inviklet religion, vil vi bare holde oss til den relativt overfladiske informasjonen rundt feiringen av bursdagen til Guden Rama.

 

Kaayne: Selv etter jeg tok et emne om hinduisme p Universitetet i Oslo, ble jeg nesten bare enda mer forvirret av hinduismen. 

 

Bursdagen til Rama blir noen steder feiret i hele 9 dager, og selve festivalen heter Rama Navami. Navami betyr den 9. dagen (tithi) i en 14 dagers periode (paksja) i den hinduiske mnekalenderen. Ikke spr meg videre om hinduenes kalendersystem. Da tror jeg at jeg kommer til bli gal av prve forstr informasjonen. Hvis du trodde det var vanskelig vite p hvilke dager psken faller, s tro om igjen. Nr det er sagt, s betyr ogs det at Rama Navami ikke lader p den 15. april hvert r.

 

Det viktigste er at vi vet hvem Rama er og hva han gjorde.

 

Rama er kanskje best kjent for ha drept demonkongen Ravana, som hadde kidnappet Sita, kona til Rama. Det er ikke hver dag noen dreper en demon - bortsett fra sine egne kanskje - s derfor fortjener Rama ble hedret, og husket ved feire bursdagen hans. Da passer det ypperlig med litt god mat.

 


(Et bilde av Rama med hans kone Sita og broren Lakshmana i eksil i skogen. Bildet ble tydeligvis tatt av en paparazzi som fant dem luskende rundt i skogen i 2009. Bilde: Wikicommons) 

 

Disse 2 oppskriftene er perfekte n som sommern er like rundt hjrnet. Den ene er en frisk, mettende salat, og den andre, en nedkjlende, leskende sommerdrikk.

 


Ingredienser til kosumalli (salat)

  • Omtrent 1.5 dl skylte mung dal bnner, som er bltet i vann i 1 time.
  • 1 stor agurk kuttet i sm biter
  • Saften fra 1 sitron
  • Kokosrasp som garnityr
  • En neve med koriander som kuttes opp fint
  • 1/2 ts asafoetida. Dette krydderet kan du f tak i i grnnsakssjapper med et stort utvalgt krydder.
  • Ca. 1 ts sennepsfr
  • 1 ss solsikkeolje
  • Smak til med salt
  • 1 mango kuttet i sm biter (kan slyfes)
  • 1 stor neve granateplefr (kan slyfes)

 

P. S. selv om asafoetidaen lukter heeelt for forferdelig blir lukten borte nr den blir varmet opp. 

 

Fremgangsmte:

1. Bland mung dal bnner, agurk, sitron, koriander og mango, salt i en bolle.

2. Varm opp en stekepanne til medium varme. Hell oppi litt olje i nrheten av kanten i stekepanna s oljen holder seg samlet. Hell deretter asafoetidaen og sennepsfrene i, og stek i omtrent 30 sekunder. Hell deretter denne oljen over salaten, og bland det godt sammen.

3. Servr p en tallerken med kokosrasp og noen korianderblader p toppen.

 

kosumalli salad salat india summer sommersalat
(Salaten kosumalli, og drikken panakam verst til hyre).
 

Ingredienser til panakam (drikk)

  • 6 store ss raspet palmesukker - fes tak i i grnnsakssjapper
  • 1/2 ts kvernet pepper
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts kardemomme
  • 1/2 ts ingefrpulver
  • 7 dl vann
  • Saften fra en hel sitron

 

Fremgangsmte

1. Bland alt sammen i en bolle, og pass p at palmesukkeret blandes ut.

2. Sil av over i en karafel eller noe lignende, s det ikke er noe sm biter av noe igjen.

3. Nytes kaldt i et glass med isbiter.

 

 


Her har du retten laget med bde mango og granateple for gjre den litt stere. Men den tradisjonelle retten inneholder ikke de ingrediensene.

 

 

 

Hva vi synes om maten

 


 

Kaayne: Elsker denne salaten. Jeg fler jeg kan lage s mange forskjellige kombinasjoner ut av den. 

 

 


 

Anniken: Dette likte jeg kjempegodt! Veldig god kombinasjon. Drikken er et kjempefint alternativ til iste og limonde om sommeren. Salaten kan brukes som base for andre ting man synes er godt, f.eks mango.

 

 


kosumalli mango salad salat pomegranate granateple india sommersalat

 

 

 

No comments

Write a new comment

Nasjonalgastro

Oslo

Vi er et par fra Oslo som lager nasjonalretter fra alle verdens land. Her kan du finne oppskrifter, se bilder og videoer fra innkjp, matlaging og smaksopplevelser.

Follow