hits

Kaffe- og cocktailbar opptatt av lokale rvarer

fuglen kaffebar halvor digernes nasjonalgastro kaf caf where to go in oslo norway norge turist god kaffe drinker lokale rvarer tang

Halvor t.v. og kollega t.h.

 

Jeg bretter opp ermene og gjr meg klar til bruke mine gamle journalistferdigheter fra da jeg jobbet i Universitas. Det blir spennende  intervjue daglig leder, Halvor Digernes, i en av Norges antakeligvis best etablerte "hipsterkafer", nemlig Fuglen kaffe- og cocktailbar.

 

Jeg fr en stor kopp med dagens traktet kaffe, laget av Fuglens eget kaffemerke. S setter vi oss ned ved et bord inne i den nrmest stappfulle kafen p en tirsdag ettermiddag.

 

Halvor har mange prosjekter p gang for yeblikket. Blant annet som bartender og det han selv kaller for "kreativt ansvarlig" hos Gullbaren p Sentralen, Vingen p Tjuvholmen og Fuglen i Pilestredet.

 

fuglen kaffebar halvor digernes nasjonalgastro kaf caf where to go in oslo norway norge turist god kaffe drinker lokale rvarer tang

 

Frst en kjapp punktvis (vi liker punkter) bakgrunnshistorie for deg som ikke har peiling p hva Fuglen kaffe- og cocktail bar er.

  • Holder til i Pilestredet i Oslo
  • Kafen ble frst etablert av to damer i 1963 og solgt til Solberg Hansen p 90tallet.
  • Fuglen er ikke bare kaf og cocktail bar, men ogs en vintage interirbutikk. Alt av stedets interir er hndplukkede designskatter fra 50 og 60 tallet, og kan kjpes.
  • I et av rommene er det lov spise medbragt mat.

 

fuglen kaffebar halvor digernes nasjonalgastro kaf caf where to go in oslo norway norge turist god kaffe drinker lokale rvarer tang

 

 

Disse syklene har sikkert sttt utenfor Fuglen siden kafen ble startet for frste gang p 60tallet.

 


fuglen kaffebar halvor digernes nasjonalgastro kaf caf where to go in oslo norway norge turist god kaffe drinker lokale rvarer tang

 

 

Halvor forteller hvor bra Fuglen sin kaffe- og cocktailbar i Tokyo gjr det, mens jeg sitter og klusser med pennen i notatblokka fordi pennen har sluttet funke. Typisk. Jeg som akkurat hadde begynt skrive ogs. Halvor ser at jeg sliter, tar pennen min og sier "la meg vise deg et triks", s rister han pennen min rask frem og tilbake mens han slr den mot hndflaten...Det er et mirakel. Pennen funker igjen. Hadde jeg bare kunnet dette trikset litt tidligere, s hadde det spart meg en haug med bortkastede penner p Universitetet.

 

 


fuglen kaffebar halvor digernes nasjonalgastro kaf caf where to go in oslo norway norge turist god kaffe drinker lokale rvarer tang

 

Halvor forsetter der han slapp; hvor godt Fuglen i Tokyo gjr det. Selv om de japanske ganene ikke er vant til den lyse nordiske brenningsgraden p kaffebnnene.

 

Jeg blir blst bakover i stolen. Denne informasjonen var helt ny for meg. Kanskje noe jeg burde ha visst?

 

Halvor forteller meg at den lyse brenningsgraden p kaffebnnene som vi har i Norge, er typisk for nordiske land her i Vesten. Mens i Tokyo - helt p den andre siden av kloden - er det vanlig med en mye mrkere brenningsgrad. En hardere brenningsgrad gjr derimot at kaffen mister mer av dybden i smaken, snn som jeg forstr det.

 

Halvor: Det var faktisk en japaner som kom til Norge kun for lre seg like de nordiske smakene i kaffen. Han mtte rett og slett tilpasse seg smakene her. Her i Norden har vi vr egen brenningsgrad som heter nordic roast. Fordi kaffen er s lysbrent, sier Halvor.

 



(Fuglen sin kaffebar i Tokyo Foto: Katsuhisa Kida)

 

 

 


fuglen kaffebar halvor digernes nasjonalgastro kaf caf where to go in oslo norway norge turist god kaffe drinker lokale rvarer tang

 

Det overrasker og fascinerer meg at ikke bare tilberedningen av kaffekoppen, men ogs det som skjer med bnnene fr de havner i posen, er tilpasset min norske gane.  Hvilken type kaffe vi liker best vil derfor vre sterkt basert p hvilket land vi er fra i verden.

 

Smaken er tilpasset kulturen. Selvflgelig. Det burde jeg jo vel egentlig ha skjnt.

 

N over til noe annet; Fuglens spesielle interir.

 


fuglen kaffebar halvor digernes nasjonalgastro kaf caf where to go in oslo norway norge turist god kaffe drinker lokale rvarer tang

 

I det man kommer inn i kafbaren og resten av lokalet er det som om du har reist tilbake i tid. 

 

Nrmest alt som er av interir p Fuglen er til salgs, og du vil finne sm merkelapper med en pris p. Synes du noe ser kult ut der, og skulle nske du kunne ha det selv, s kjp det. Den typen interir de har p Fuglen er en tydelig forlengelse og fortsettelse av det som var der p 60-tallet.

 

Fuglen har et "lager" og kontor lenger oppi gata. Der oppbevarer de andre interirartikler som kan kjpes. I hytider som jula, pner lageret opp som butikk.

 

 


fuglen kaffebar halvor digernes nasjonalgastro kaf caf where to go in oslo norway norge turist god kaffe drinker lokale rvarer tangInterir i hyllene til salgs i kafen.

 

Cocktail master Halvor har jobbet i Fuglen kaffe- og cocktailbar siden det pnet i 2009, og er en ekspert p det jeg vil pst er de "norskeste" drinkene noensinne oppfunnet. Han str bak signaturdrinker som inneholder blant annet granskudd og brunost.

 

Kaayne: Jeg var her p Fuglen i en bursdagsfeiring p lrdagen som var, og drakk blant annet drinken In the weeds, som jeg s inneholder sjgress, og syntes den smakte utrolig godt. Om jeg ikke husker feil var det lakris i den ogs.

 

Halvor: Ja, det er kanskje en av drinkene jeg liker best p menyen vr. Jeg liker veldig godt  ha tang i drinker, og jeg vil inkorporere tang i mer av drinkene vre fremover. N p lrdagen skal jeg for eksempel til Sverige i regi av Sopp- og nyttevekstforeningen for dykke etter tang. Sukkertangen har en mer st smak, s det kunne for eksempel vrt interessant sette den sammen med noe stt som vanilje. Mens sltangen som finnes i drinken In the weeds har et lite hint av lakris og passer derfor godt sammen med lakris.

 

Kaayne: Oi! S kult. Har dere vurdert gjre tangen spass synlig i drinken at den f.eks kunne hengt over cocktailglasset?

 

Halvor: Hehe, kanskje det, men for yeblikket er det sm biter av sjgress i In the weeds, drinken.

 


fuglen kaffebar halvor digernes nasjonalgastro kaf caf where to go in oslo norway norge turist god kaffe drinker lokale rvarer tangHalvor i sitt rette element.

 

Halvor sier selv at fokuset ikke ligger p alkoholen, men heller hvilke rvarer som blir brukt i drinkene. Det at Halvor velger dra ut i skogen for samle inn granskudd, dykke etter sjgress i Sverige, eller stikke p bondegrden Aukrust grd i Lom, for  hamstre inn 10 kg blomster til bruke i drinker, viser et brennende engasjement for det han driver med.

 

Det tar tid skaffe alle rvarene, sier Halvor. Derfor prver Halvor og kollegaene hans n perfeksjonere konserveringsmetodene. Slik at rvarene kan bli brukt utenfor sesong om ndvendig, men i alle hovedsak skal cocktailmenyen vre basert p rvarer som eksisterer innen den gitte rstid. Cocktailmenyen endrer seg derfor fra rstid til rstid.

 


fuglen kaffebar halvor digernes nasjonalgastro kaf caf where to go in oslo norway norge turist god kaffe drinker lokale rvarer tangFra mitt bursdagsbesk p Fuglen bar, mens jeg nyter en 'In the weeds'.

 

Alkoholfri drikke

N som jeg er pappa og ikke akkurat prioriterer stikke ut p byen, gr jeg glipp av de spennende drinkene som finnes der ute fler jeg.

 

Som dere kanskje vet har vi en kategori p bloggen som er viet kun til alkoholfrie drinker, for de som liker drinker, men vil/m slippe rusen.

 

Av nysgjerrighet spr jeg derfor cocktail master Halvor om hvilke ingredienser jeg kunne ha brukt for gjenskape den samme typen "rivende" alkoholsmaken i alkoholfrie drinker. Noe som gjr at man ikke bare drikker drinken for slukke trsten, men heller drikker den for kjenne p smakene. 

 

Halvor: Det bruke Ingefr, samt uttrekk av mer bitre rtter som kvann (ogs kjent som angelicarot), eller Kinin(kinabark) som man finner i Tonic. Eller syrlige, bitre, aromatiske br som rognebr, er gode knagger hvis man har lyst f til en mer "Voksen" alkoholfri drink.

 

fuglen kaffebar halvor digernes nasjonalgastro kaf caf where to go in oslo norway norge turist god kaffe drinker lokale rvarer tang

 

Etter en lang samtale om drinker og kaffe sikler jeg etter smake p Koppi-kaffen, som Fuglen midlertidig har inne. Koppi er et kaffebrenneri basert i Helsingborg i Sverige, og drevet av to gamle venner av Halvor.

 

Jeg spr Halvor hvilke kaffebnner fra Koppi han vil anbefale meg. Han ser og blar litt i kaffeposene noen sekunder, mens han mumler litt. 

 

"Denne er god" sier plutselig Halvor og trekker frem en pose med kaffebnner fra Costa Rica.

 

Halvor forteller meg tilslutt at Fuglen planlegger  arrangere flere kurs i innhsting av rvarer. Flg de p Facebook for vite evt. nr det blir.

 

 


fuglen kaffebar halvor digernes nasjonalgastro kaf caf where to go in oslo norway norge turist god kaffe drinker lokale rvarer tang

 

Det frste jeg gjr nr jeg kommer hjem er lage meg en ordentlig god kopp med kaffen jeg akkurat har kjpt. Det som slr meg er at kaffen faktisk smaker som en god mrk sjokoladekake og br. Helt himmelsk.

Jeg anbefaler virkelig denne kaffen. Stikk innom Fuglen nr du har tid og spr om Red Catuai - El alto, Monte Copey fra Koppi. Ikke glem hilse fra meg ;)

 

Flg Halvor og Fuglen p Instagram: @howlingbird og @fuglenoslo

 

 

Foto og tekst: Kaayne

2 kommentarer

Kjempefint innlegg om en kaffebar jeg trodde jeg visste mye om men lrte litt mer om n. Fikk lyst til prve en in the weeds drink ogs!

Eirin: Det er en koselig kaffebar som vi gleder oss til f beskt litt oftere n som vi flytter tilbake til Oslo p sndagen. Og drinkene er kjempegode ja, s en in the weeds m du prve hvis de ikke har endret p menyen siden sist da.

Skriv en ny kommentar

Follow