Månedens sesongvarer + oppskrifter


(Illustrasjonsbilde. I bildet er det kun gulrøttene som er i sesong). 

 

Vi har tenkt til å starte hver mnd med å gi dere en oversikt over hvilke råvarer som er i sesong den kommende måneden. Hvorfor kjøpe smakløse, vasne og langreiste grønnsaker når de fresheste grønnsakene dyrkes rett i nærheten?

Ikke bare er det best for miljøet å bruke minst mulig ressurser på frakt og oppbevaring, men maten inneholder mer næring og smaker mye bedre når den er kortreist og fersk.

 

Februar

  • Rødbete
  • Gulrot
  • Kålrot
  • Potet
  • Rødløk
  • Knollselleri
  • Pastinakk
  • Hodekål
  • Purre

(kilde: Bioforsk økologisk)

 

Noen oppskrifter med utvalgte råvarer (som kanskje ikke blir brukt så ofte) fra listen over:

 

Rødbeter:

Ovnsbakte rødbeter med chèvrekrem, valnøtter og balsamicovinaigrette (Trines matblogg)

 

Knollselleri:

Selleripuré á la Hellstrøm (som tilbehør til fisk og kjøttretter)

 

Pastinakk:

Pastinakkrem (godt.no)

Kyllinglår med honningglaserte rotgrønnsaker (Julie’s matblogg)

  

Purre:

Pai med bacon og purre (NRK mat)

Potet- og purresuppe med sprøstekt bacon (Trines matblogg)

 

Kålrot:

Rotfruktgrateng (Trines matblogg)

 

Hodekål:

Kålstuing (matprat)

Stekte kålruletter (apertif)

 

 

 Dette var bare noen få oppskrifter til et lite utvalg av råvarene. Det finnes et hav av andre muligheter.

 

Et tips for å gjøre råvarene ekstra spennende er å tenke at de ikke nødvendigvis trenger å være servert i den typen konsistenser vi vanligvis forbinder dem med. Prøv å tørk noen tynner skiver av en kålrot i ovnen på 60-70 grader i noen timer med døra på gløtt. Kjør skivene fint i en blender og lag pulver av det. Så kan du strø det over maten som en topping. Eller gjør noe fast til noe nærmest flytende, som en saus eller puré.

 

Tenk utenfor boksen, og lykke til! 🙂

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg