hits











DEN DEMOKRATISKE REPUBLIKKEN KONGO - MOAMBE

demokratiske republikken kongo moambe nasjonalrett nasjonalgastro oppskrift chilikonkurranse mathallen oslo

 

N fler vi det var p tide med en afrikansk rett, og denne har potensialet til vre en god hstmiddag.

 

 Det er mye forferdelig som skjer i DRK (demokratiske republikken Kongo). Joseph Conrad ga et ganske beskrivende bilde av omrdet i boka 'Heart of darkness' fra 1800-tallet.

 

DRK er midt i tjukkeste Afrika og det finnes mange gerilja-gjenger der som driver systematisk voldtekt av kvinnene i landet. Noe som gjr at det regnes som et av verdens minst trygge land  vre kvinne. Landet avler ogs barnesoldater og har krypskyttere. Bare noen dager siden ble 4 nasjonalparkvoktere drept av krypskyttere. N hres det kanskje ut som vi bare ramser opp jvlige ting om landet, men det finnes jo fine ting ogs.

 

Landet har utrolig spennende og fin natur. Bare dumt at vi andre ikke kan oppleve det pga geriljakrig osv.

 



(Bilde: Wikicommons)

 

 

Ogs m vi ikke glemme disse karene som str her og presser palmenttolje. De virker jo koselige da. Se s glad han p venstre er. 

 

 

Snakker om palmentt. Det trenger vi til denne retten. Det er ikke vanlig palmeolje som du kanskje tenker p, men 'palm nut oil concentrate'. Det er slikt du finner de stedene det selges afrikanske dagligvarer, og det har de heldigvis i Storgata, Oslo. Her p nydelige Vickys Tropicanas (som ogs selger hair extensions) har de mye gyalt.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Hyggelig kar i kassa, men hva skjer med det avkappa hodet verst i bildet?

 




 

 

 

Dagen etter var det 3-rsbursdag for Mathallen. De ga derfor bort gratis kake og popkorn med smeltet karamell helt over.

 

 

 


 

 

 

Popkornet og kaka passet overraskende godt sammen. De to konsistensene var bare en perfect match. For ikke snakke om det ste og salte.

 

 

 


 

 

 

 


 

 

Zelda Ekiz, fra blant annet Newton og Anno, var p Mathallen for vise litt forskjellige eksperimenter for underholde barna. Hu er r i kjeften. Hun snakket blant annet om tisse en gutt p tunga hehe.

 

 


 

 

S var det duket for 'last man standing', en chilikonkurranse med Chili Klaus som vert. Alle deltagerne fikk en chili de skulle spise samtidig, mens Chili Klaus bare fortsatte fylle p med chili til de som ikke trakk seg. Alle skulle ryke p et eller annet tidspunkt. Det var bare et sprsml om nr, og hvor forferdelig elimineringen kom til bli.

 

 


chilikonkurranse mathallen oslo grnerlkka chili klaus danmark kongo carolina reaper sterkt trer nasjonalgastro

 

 

Her kan dere se at deltagerne ble veldig triste etter ha hrt nyheten om de 4 nasjonalparkvokterne som dde bare noen dager siden. Han til venstre byer til og med hodet, og lukker ynene i stillhet, mens de andre er p grten.

 

 

 


chili klaus mathallen oslo grnerlkka matblogg nasjonalgastro matbloggere carolina reaper barn deler ut

 

 

 

Etter konkurransen delte Chili Klaus ut sterke chilier til unger som var uvitende om deres nrliggende chilidd. Bless their young souls.

 

 

 


chilikonkurranse mathallen oslo grnerlkka chili klaus danmark kongo carolina reaper sterkt trer nasjonalgastro

 

Kaaynrn klarte f fatt p verdens sterkeste chili av Chili Klaus. Nemlig Carolina reaper. sammenligne denne med en jalapeno, blir som sammenligne kjttboller og en sofa. Men den kongolesiske nasjonalretten inneholder chili, s denne kan vi sikkert bruke.

 

 

Chili Klaus: Denne m du vre forsiktig med. Den er veldig sterk.

 

 

Vi ble litt redde.

 

 

 


bent stiansen trond viktor gausdal mathallen oslo grnerlkka konkurranse kokkekonkurranse

 

 

 

S var det kokkeduellen mellom Michelin-kokkene Bent Stiansen og Tom Viktor Gausdal. 

 

 

 


 

 

 

Hvem vant? Vet ikke. Vi var sultne og ville heller begynne p vr egen mat, i stedet for se p noen andre lage sin. 

 

 

 


 

Her er det noen andre som ogs venter p mat 

 

 

Ingredienser

  • Kylling, ca. 1 kg eller litt mer
  • 2 Tomater p boks, eller 1 San Marzano, slik vi brukte, som du kan f tak i hos 'Gutta p haugen'.
  • 1 Lk kuttet i biter
  • Salt
  • Chili, nsket mengde.
  • Saften fra 1 sitron eller 1/2 grapefruit
  • 2 dl "Palm soup base"/ eller peanttsmr kan ogs brukes
  • 1 pose spinat

 

 


 

 

Fremgangsmte

  1. Del kyllingen inn i store biter. Du kan se en enkel mte gjre det p her av Gordon Ramsay. Flger du den video s kommer det til gjre livet ditt en del enklere.
  2. La kyllingbitene marinere i litt salt, pepper, chili og sitrussaft i ca. 30 min.
  3. Brun kyllingbitene raskt i en stekepanne. Legg de til side.
  4. Stek lken i en stor nok gryte med litt smr i et par minutter til den blir gyllenbrun.
  5. Ha kyllingen oppi, samt tomatene p boks, palm nut oil og nok vann til dekke kyllingen.
  6. Legg ogs spinaten oppi (eller hva annet du har tilgjengelig av grnnsaker. F. eks kl i skiver, gulrtter, blomkl osv.).
  7. La gryta putre uten lokk (for redusere sausen) i omtrent 1 time til 1 og en halv time p lav varme. Pass p at gryta ikke trrkoker. Da etterfyller du med mer vann.
  8. Smak til med salt, pepper og chili (og annet krydder du vil ha i, men da flger du ikke retten slik den blir lagd i Kongo).

 

 

 



 

 

Kyllingen vi valgte bruke er fra Stangeriet p Mathallen, Oslo. Der vet du at du fr god kologisk kylling som har levd et godt liv.

 

 

 

Hva vi synes om maten

 

 

 

 

 

 

Kaayne: Den kyllingen var helt nydelig og mr, men selve sausen smakte ikke s mye egentlig. Den minnet meg egentlig om den nigerianske retten jollof rice. Den smakte tomat, men ikke s veldig mye mer enn det egentlig. Derfor anbefaler jeg dere andre krydre retten med det dere nsker for f den til smake mer.

 

For gjre det til en afrikansk type frikl kan dere ha i kl i retten ogs. Jeg tenker det vil gjre retten god, og et par ss med Worchestershiresaus. Prv dere fram. Denne sausen er egentlig en base som man kan ha mange andre ingredienser i.

 

Vi tenkte flge oppskriften slik den er i Afrika, fordi de sikkert ikke har tilgang p kl osv. N har vi prvd det for dere, s dere vet at dere kan krydre den med mer.

 

Jeg var redd for at retten skulle bli for sterk pga Carolina reapern, en jeg smakte faktisk nesten ikke no chili.

 

 

 
 


 

Anniken:

Denne var god, men det var liksom noe som manglet. Det skulle vrt litt mer smak. Det var en veldig god base som hadde gjort seg med mer grnnsaker og litt mer krydder. Det skal legges til at jeg ikke er kjempefan av kyllingsmaken. Liker den best med en saus som smaker godt.

Retten er et godt utgangspunkt for en hstgryte med masse sesonggrnnsaker. Det er mulig bytte ut palmenttoljen med peanttsmr. Det ville jeg gjort hvis vi skulle laget den igjen.

 

 

 

 

 

 

Bon appetit!

 


 

 

 

#kongo #moambe #nasjonalrett #kylling #stange #stangekylling #bentstiansen #tomviktorgausdal #afrika #ris #sanmarzano

No comments

Write a new comment

Nasjonalgastro

Oslo

Vi er et par fra Oslo som lager nasjonalretter fra alle verdens land. Her kan du finne oppskrifter, se bilder og videoer fra innkjp, matlaging og smaksopplevelser.

Follow