hits

Enkel oppskrift p Norges nasjonalrett - frikl

nasjonalrett norge frikl oppskrift enkelt enkel hvordan lage norges sylvi listhaug nasjonalgastro godt lam kl multer

 

 

 

Denne gangen slo vi til med vr egen nasjonalrett! Frikl! I 2014 presenterte Sylvi Listhaug, davrende matminister, frem friklen som Norges nasjonalrett med hele 45 prosent av folkets stemmer. I dette innlegget vil vi ogs feire det norske vi har av natur i dette landet. Derfor har vi lagt ved noen superfine skogsbilder fra vi gikk p sopptur p Frognersteren for finne kantareller, men det viste seg vre hakket vanskeligere enn vi trodde.

 

 

 


nasjonalgastro nasjonalromantikk norge oslo frognerseteren frikl nasjonalrett skogen vest grnt sommer hst sensommer

 

 

Fordi vi valgte den skogen i Oslo og omegn med lavest soppfaktor, i hvert fall i flge oss. Ingen p nettet har jo lyst til gi fra seg de beste stedene, s det hjalp lite med Google. Vi fant ikke en eneste jsjkla kantarell, men vi s en halvspist steinsopp og en fluesopp. Vi fant ogs noen sm lilla sopp som vi ikke turte berre, masse blbr og noen tyttebr :) :)

 

Kaayne: Jeg tror jeg kanskje s et par fleinzopp faktisk...( ͡ ͜ʖ ͡)

 

 

 

 

 

 Soppflopp eller ikke. Bloggfret var p topp og vi fikk masse fine bilder!

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Kunne ikke spise :( 

 


 

 

Wow! Dette ble jo et skikkelig reklamebilde for no klokke, sekk eller kanskje et par oppvaskhansker.

 

 


 

Litt kosing... 

 

 

 

Oh no! We've been spotted!

 


 

 

 

 

 

Anniken: Den bakgrunnen var fin, Kaaynern. St der. 

 

 

 

 

Now let's talk food.

 

 

 

 

Ingredienser til forretten - kantarellkanaper

  • Kantareller
  • Aroniabr
  • Tyttebr
  • Sukker
  • Fruktpektin
  • Smr
  • Melbatoast eller noe lignende

 

Fremgangsmte kanaper

  1. Ha 50/50 tyttebr og aroniabr i en kjele, og kok brene i 5 min med nsket mengde sukker. Vi hadde ca. 1/4 sukker.
  2. Ha i fruktpektin. Flg anvisning p pakken og la koke i 1 min.
  3. Sett i kjleskap for kjle ned.
  4. Ha et par drper olje i en stekepanne og legg i litt og litt av kantarellene p relativt hy varme. La de ligge og surre i et par minutter fr du i det hele tatt rrer de. Etter de har stekt litt tar du i en klatt smr og salter og peprer soppen.
  5. Smr en melbatoast eller noe lignende med syltetyet og ha deretter p kantarellene.

 

 

 


 

 

Ingredienser til hoveretten - frikl

  • 2 kg kl
  • 2 kg friklkjtt
  • 5 fedd hvitlk, knust
  • 3 dl vann
  • 1 stilk rosmarin
  • 1 neve hel sort pepper
  • Salt

 

Fremgangsmte frikl

  1. Del klen i 8 deler.
  2. La friklkjttet ligge ute i romtemperatur i 30 min. Ha litt olje i en stekepanne og stek 3-4 lammebiter om gangen p hy varme. Slik at alle sidene blir brunet.
  3. Ha noen lammestykker i bunnen av den store gryten du bruker, str p salt og hele pepperkorn, og s et lag med kl. Fortsett snn til alt er lagt p.
  4. Ha i knust hvitlk og rosmarinen p toppen. Sett lokk p og kok i omtrent 2 - 3 timer p lav varme. Helt til kjttet detter lett av bena.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Nr det var tid for dessert, s ble det plutselig partybilder p g av en eller annen grunn.

 



 

Ingredienser til desserten - multer med krem

  • Multer
  • 3 dl Kremflte
  • 1 ts Vaniljesukker
  • nket mengde sukker

 

Fremgangsmte

  1. Pisk krem fra kremflten. Ha i s mye sukker som du selv nsker. Bland med multene og servr.

 

 

Hva vi synes om maten

 

(Her viser Kaaynern frem rikmannslattern sin. Det er nesten s man hrern).

 

Kaayne: Kantarellkanapene var en utrolig digg forrett. Litt dumt at det ikke var egenplukkede kantareller, men men.

Selve friklen tar kaka assa. Kjttet var s godt og mrt at det bare smeltet p tunga. At det er mulig lage s god mat med s f ingredienser er helt utrolig. Dette er kanskje en av yndlingsrettene mine. Bare fordi det er s mye smak i det lammekjttet. Etter det blir brunet i panna gir det en litt ekstra karamellisert smak ogs.

Multene med krem sier seg selv egentlig. Tenkte det bare ville gjre hele innlegget ekstra norskt. Det at vi ogs valgte ha p oss superunderty mens vi spiste maten gjorde virkelig susen.

 



 

 

Anniken:  Dette var helt nydelig!! Likte forretten utrolig godt. Den kunne jeg spist mange fler av. Elsket syltetyet sammen med soppen. Friklen var ogs kjempegod. Den beste friklen jeg har smakt. Men forspiste meg litt og ble kvalm etterp. Ogs var det desserten da. Jeg elsker jo dessert. S denne gikk rett hjem hos ho mor. Likte ikke multekrem da jeg var liten. N synes jeg det er superdigg. Liker at den ikke er for st. Namnam! Vellykket mltid!

 

 

 

Velbekomme (bon appetit!)

 

 

 

 

 

7 kommentarer

For noe fine bilder!

Jeg kaller det klifr. For mye kl er viktig. De ser s store ut i butikken, men det er mye vann i dem, s de synker fort sammen. Og ha oppi laurbrblad og la det st leeeeeeeeeeeeeenge.

ser utrolig godt ut. synes multekrem og frikl er kjempe godt, har enda ikke spist frikl i r, men blir nok gjre det snart for fikk kjempe lyst p det :)

trettanemone: haha! Klifr ja. Du sier no der. Laurbrblader m vi f prvd neste gang :)

Anonym: det er jo s billig og enkelt lage ogs. Maten lager seg nesten selv egentlig.

Haha, morsomt med en litt annerledes blogg. Gy! Veldig fine bilder ogs. God natt! :-)

Veldig fin blogg :-) Ha en god onsdag !

flotte bilder :) GLEDER MEG til bli bedt p fr i kl hos mamma :) hehe.. verdens beste hstmat :)

Har dere lyst til vre vr gjesteblogger? Ta en titt p bloggen vr :) <3

Skriv en ny kommentar

Follow