hits

Oppskrift p moules frites - Belgias nasjonalrett

belgia belgias belgisk belgium nasjonalrett moules frites nasjonalgastro blskjell topp 10 pommes frites godt sommerrett hvitvin oppskrift sommer sommermat topplista matblogg matbloggere hvordan tilberede lage hva er muscadet vin
 

Benytt anledningen mens sommervarmen er her og lag den belgiske nasjonalretten, Moules Frites. Vi var s heldige at vi kunne nyte den ute i solnedgangen. 

Ingredienser

  • 1 nett med blskjell (ca. 1 kilo)
  • 2 ss Creme fraiche
  • 1 chili
  • 3 sm sjalottlk
  • 1 bunt med sm vrlk
  • 1 gulrot
  • 2 hvitlksfedd
  • 1 hndfull timian
  • 1 hndfull flatbladet persille
  • smr
  • 2 dl hvitvin, vi brukte muscadet, som egner seg godt til sjmat

 

Pommes frites

  • 2 store poteter
  • 1 flaske rapsolje til fritering
  • 1 steketermometer

 

Majones

  • 2 eggeplommer
  • 1.5 dl rapsolje
  • ts sennepspulver eller 1 ts dijon
  • 1 ts hvitvinseddik

 

 

Fremgangsmte

1. Lag majonesen frst ved ha de 2 eggeplommene i et mlebeger med 1 ts hvitvinseddik og sennepspulveret. Bland med stavmikser i noen sekunder for lage en sabayonne. Hell oljen sakte oppi. Heller du for fort skiller majonesen seg, og det er ingen vei tilbake, som jeg vet om i hvert fall.

 

2. Kutt potetene i ca. mm vide strimler. Legg de i kaldt vann i 30 min. for at de skal skylle av seg potetstivelsen.

 

3. Kutt alle grnnsakene til sm biter. Smelt en stor klump med smr p hy varme i en stor gryte fr du putter alle grnnsakene oppi, samt timianen. Prv fjerne de tjukkeste stilkene til timianen fr du kaster de i.

 

4. Etter det har stekt i omtrent 2 min. kan du ha i blskjellene, og rist litt p gryta s de ligger jevnt. Ha lokk p og la det koke i omtrent 2 min. mens du rister litt p gryta s grnnsakene ikke svir seg.

 

5. Ta av lokket og ha i hvitvinen og stek i 1 min til uten lokk s vinen fr redusert seg. S tar du av lokket og koker i 1 min. 

 

6. Sil blskjellene av i et drslag med en stor bolle under. Fjern de blskjellene som ikke har pnet seg.

 

7. Varm opp oljen til pommes fritesen til 180 grader med hjelp av steketermometeret. Ha i et par never med pommes frites om gangen og la de friteres til de fr en gyllen brun farge ca. 2-3 min. De legges over p kjkkenpapir for renne av seg overfldig olje, s de blir ordentlig crispy.

 

8. Hell sausen fra bollen oppi gryta igjen med persillen og creme fraichen. La det koke opp igjen, og ha i blskjellene. Blskjellene inneholder nok salt til at du som regel slipper ha i salt, men smak gjerne til og ha oppi andre krydder om du vil ogs. Laurbrblad funker ogs ha oppi.

 

9. Hell blskjellene over i 2 skler med sausen helt over, og pommes frites og hjemmelaget majones ved siden av.

 

 


 

 

 

 


 

 

En grisete og kaotisk fornyelse. Smen gjorde seg til midtpunkt bde under matlagingen og middagen, og ingen fikk forlate bordet fr de var dekket i saus. Vi fikk oljet gulvet p balkongen, for si det snn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hva vi synes om maten


 

 

Kaayne: Nydelig sommermat, med en utrolig god saus til blskjellene. Konsistensen p blskjellene ble helt perfekte. Ikke for seige eller trre, bare helt perfekt.

Det var godt med pommesfritesene og majonesen ved siden av, men jeg hadde egentlig nesten glemt spise de ved siden av blskjellene.

Med muscadet vin ved siden av mltidet ble liksom alle smakene bundet sammen og avrundet. Det er egentlig en ganske enkel rett lage, men styret med f renset blskjellene osv. gjr at jeg ikke kommer til spise denne retten hver dag. 

 



 

 

 



 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

Anniken:  Dette var rett og slett fantastisk godt. Sausen var perfekt og lukten av hvitvinssaus i leiligheten ga meg skikkelig restaurantflelse. Blskjell er skikkelig sommer. Spesielt nr man spiser det i solnedgang med en deilig vin til. Men det skal sies at barn under 2 r br ha lagt seg hvis man ikke vil ha gulvet dekket med blskjell.

 

 

Denne nasjonalretten var spass god at den fikk plass p topp 10 lista vr.

 

 

nedre foss grd fr det brant ned grnerlkka restaurant

 

 

Etter middagen gikk vi en tur ut, og tok en belgisk l p nydelige Nedre foss grd. Det var ikke en l fra Belgia, men brygget p belgisk vis. Nr. 23 p menyen var det vi valgte. Kinn Kveldsbris.

 

P.S. Dette var fr Nedre foss grd brant ned. Den har n blitt restaurert og har pnet igjen etter brannen.

 

 

 

nedre foss grd fr det brant ned grnerlkka restaurant

 

 

 

 


nedre foss grd fr det brant ned grnerlkka restaurant

 


 

 

 

 


 

 

 

 



 

Bon appetit!


 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Follow