hits

Hold deg unna ferdigburgere

Her spiser jeg en ferdiglaget burger. Derav trynet. Nei, jeg fant den ikke p bakken.

Hvis du har lyst til spise en god og sunnere burger, samtidig som du sparer penger, anbefaler jeg deg ikke kjpe ferdiglagde burgere du fr p butikken.

Grunnen til dette er at de ferdiglagde burgerne du fr p butikken ikke har den samme kvaliteten som burgere du lager selv med f.eks en pakke karbonadedeig eller kjttdeig.

Jeg har ikke lyst til peke p en spesifikk leverandr, men de burgerne som er grovkvernet inneholder ogs som regel en god del knuste bein. Snne ordentlig harde biter med bein, ikke mykt brusk. Dette tyder p at det kjttet som blir kvernet, ikke bare er kjtt, men kanskje ogs de litt mer udelikate delene p kua, som de ikke ville ftt solgt ellers.

De verste burgerne du kan f tak i er som regel de frosne burgerne som stekes i frossen tilstand. De har en forferdelig konsistens, og smaker det samme som drikke et glass vann fra ddehavet. Alts, forferdelig salt.

Mye av maten i Norge er ganske salt. En kompis av meg p besk fra Statene mente all maten han spiste her i Norge var utrolig salt. Jeg hadde ikke tenkt noe srlig over det fr han nevnte det. S jeg har kuttet en del ned p saltet, siden det som regel eksisterer en del naturlige salter i mye mat. 

Slik gjr du burgern god

Mitt tips for lage deg en ordentlig god burger, er kjpe deg en pakke med karbonadedeig, eller kjttdeig om du vil. Helst en med salt i, tro det eller ei, fordi det holder burgern lettere sammen. Men da trenger du til gjengjeld ikke salte burgern like mye.

Del pakken med karbonadedeig opp i enten 2 like store deler eller 4, hvis du vil ha tynnere burgere.

Har du en kjkkenvekt kan du mle opp ca. 150 gram. Det er det jeg selv foretrekker. Hvis du synes det blir litt mye kjtt kan du ogs bruke 120 gram kjtt.

Dette kan virke litt utradisjonelt, men Ikke bruk egg eller kna burgern for mye. Dette lrte jeg av en kompis. Det gjr at burgern fort blir seig og mister mye av saftigheten.

Bare press kjttet lett sammen med hendene og form det til en burger. Eller du kan bruke en hamburgerpresse. N kan du krydre burgerne med litt salt og pepper. 

I stekepanna

La burgern ligge 30 min. i romtemperatur fr du begynner steke, helst 45-60 min. For du husker sikkert den gangen en kompis, eller tante lagde noe mat til deg som var glovarm p utsiden og iskald inni. Det var ikke no godt nei, eller bra for helsa, med tanke p e. koli bakterier som mest sannsynlig ikke blir drept.

Put litt smr i stekepanna, og la det smelte til det blir gyllenbrunt. S steker du n burger om gangen i stekepanne p medium hy varme for at den skal kunne oppn maillard-effekten. Deretter lar du burgern ligge. Dette er viktig, ikke rr burgern! Da mister den mye av saften. La burgern ligge i omtrent 4 minutter p den ene siden, og s snur du den og lar den ligge i fire minutter til. De siste to minuttene kan du gjerne slenge p litt ost om du vil ha det p. Det er viktig la seg merke her at det er snakk om ganske tjukke burgere. Hvis du skal steke hamburgere med samme tykkelse som en cheeseburger fra Macdonalds, trenger den kun ligge litt over 1 min p hver side.

Nr burgern er ferdig kan den godt hvile noen f minutter for holde enda bedre p saften i burgern.

P grillen

Her gjr du akkurat det samme som over, men ha grillen p en temperatur p mellom 240 og 260 grader for oppn best resultat. Her kan du slenge flere burgere p samtidig siden maillard-effekten blir oppndd uansett pga at de ligger over direkte varme fra ild/kull. Ikke vr redd for at burgern kommer til svi seg, med mindre flammene treffer burgern i et strekk.

I motsetning til i stekepanna s trenger du bare la burgern ligge i 2 minutter p hver side. Fordi dette gr kjapt. Det er mye varme det er snakk om. Nesten dobbelt s mye som i stekepanna.

Etter til sammen 4 minutter er burgern klar, men la den ligge og hvile litt hvis sulten din tillater det. 

 

 

Se gjerne denne oppskriften for lage en ordentlig god burger

 

-Kaayne

4 kommentarer

haha men mcdonalds er jo s godt <3

TheFashionNoob: ikke for vre en hykler assa, men jeg spiste faktisk en cheeseburger p macdonalds i dag.
Ja, jeg er faktisk menneske og spiser p macern.
M helt rlig si at jeg digger pommes fritene dems. Hellstrm liker de visstnok ogs.
Det jeg egentlig mente i dette innlegget var hamburgere fra butikken da. :)

Skriv en ny kommentar

Follow