hits

Oppskrift p kimchi - Sr-Koreas nasjonalrett

probiotika kimchi sr-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented oppskrift sr-koreas hvordan lage tilberede dropwort kinakl matblogg matbloggere oslo leaf mustard ansjossaus kimchiburger kimchiplse plse burger

 

Kimchi er en rett som er ganske inn for tiden, s vi tenkte det ville passe bra lage den n.

Kimchi er fermenterte grnnsaker med chilikrydder som regel. Ordet i seg selv betyr fuktede grnnsaker egentlig.

Sr-koreanerne mener selv at retten forbygger kreft, sykdom og diverse andre plager p grunn av sine probiotiske superevner.

 kimchi sr-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented
 

Ingredienser

Til saltlake og salting av kinakl:

  • 1 stor kinakl ca. 1 kg
  • 100 gram salt
  • 40 gram maldon salt
  • 1 liter vann

til marinaden:

  • 200 gram hvit reddik
  • 20 gram dropwort
  • 40 gram av stilken til leaf mustard/chinese mustard
  • 40 gram vrlk (spring onion)
  • 26 gram chilipulver
  • 20 gram ansjossaus
  • 1 ts sukker
  • 40 gram stor vrlk
  • 20 gram finkuttet hvitlk
  • 10 gram finhakket ingefr
  • 1 ts salt

P. S. du trenger ikke vre like nyaktig p mlene her, bortsett fra chilipulveret.

Fun fact: Dropwort er en plante vi aldri har vrt borti fr, og det viser seg at noen av artene i den familien er ekstremt giftig. De inneholder nemlig giften oenantotoksin, som angriper sentralnervesystemet. En mann fra Sardinia ble visstnok funnet dd med et stort smil om munnen etter ha inntatt planten. Men, det blir ogs spekulert i om planten kan fungere mot rynker fordi den avslapper muskler. Den kunne derfor fungert som en slags botox, som ogs er et giftstoff.

  

hvit reddik rettish vrlk leaf mustard chinese dropwort kimchi sr-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented


 (Fra verste grnnsak og ned: Dropwort, hvit reddik, spring onion og leaf mustard).

Fremgangsmte 

    1. Kutt kinaklen p langs
    2. Legg de halve delene i saltlaken. Bruk 100 gram salt og bland med ca. 1 liter vann for lage saltlaken.
    3. Bruk 40 gram maldonsalt til legge mellom bladene for at de skal myke seg lettere opp, siden de er litt hardere.
    4. La kinaklen ligge omtrent 3 timer p n side i saltlaken, s snur du de over p andre siden og lar de ligge i 3 timer til.
    5. Vask s klen under springen og trk av vannet.
    6. Mens klen trker kan du hakke opp grnnsakene i ca. 4 cm lange strimler.
    7. Bland chilipulveret med ansjossausen og litt vann slik at den blir en ordentlig "paste".
    8. Bland deretter den hvite reddiken sammen med pasten i en skl. Bruk hendene dine.
    9. Putt i ingefren, sukkeret, hvitlken og bland videre.
    10. Bland tilslutt inn leaf mustarden, vrlken (stor og liten) og dropworten, med en ts salt.
    11. Legg n og n halv kinakl oppi sklen med marinaden, hvor du smrer marinaden p innsiden av bladene p kinaklen. Slik at hele klen blir dekket i marinaden.
    12. N trenger du bare oppbevare kinaklen i en krukke, eller et Norgesglass, og la den st i ca. 3 dager fr du begynner spise den. Retten trenger nemlig litt tid p fermenteres, alts for f de riktige bakteriene i seg. Nesten litt som en yogurt, eller en blmuggost.

La meg bare advare deg at det kommer til lukte veldig i kjleskapet ditt, men det betyr ikke at retten er gammel eller har blitt drlig. Hvis den lagres p riktig mte kan kimchien ha en holdbarhet p 1 til 2 r. 

Siden vi ogs syntes at retten smakte veldig mye valgte vi dele av en bit kimchi som vi hakket opp og skylte under kaldt vann for bli kvitt en del av havsmaken og den sterke chilien. Dette er ogs noe sr-koreanerne gjr om retten har ligget lenge, og begynner bli overfermentert. 

kimchi sr-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented


 

Legg gjerne noen blader som har ligget i saltlake, men som ikke er marinert, over selve klen for dekke over. Fr du legger kimchien til oppbevaring.


kimchi sr-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented kinakl


 

Hva vi synes om retten

 
 

Anniken: Til tross for at bildet viser en person som ikke nyter maten sin likte jeg denne utrolig godt! Den var bare litt vel spicy fr vi skylte den litt i vann. Etterp smakte den utmerket! Anbefaler virkelig prve den til forskjellig type mat, som plse og burger. Vi hadde den ogs til kylling og ris. Den er veldig allsidig og kan krydre opp en ellers kjip rett. Det er imidlertid alfa omega med et glass som er tett. Det holder ikke med litt plastfolie over en bolle da den fr leiligheten til lukte sterkt krydret tang og tare i mange dager.

 kimchi sr-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented

 

kimchi sr-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented
 

Kaayne:

Dette er en god rett, men jeg ville ikke ha spist den for seg selv. Frste biten jeg tok smakte nesten som den luktet egentlig, pluss at den var utrolig sterk. Men etter ha skylt den under litt kaldt vann og ftt trket den av, fikk retten en helt annen smak. Den fikk liksom ikke den overdvende chilismaken, samtidig som havsmaken ble borte. Kimchien har en utrolig god syrlig, samt st og salt smak pga fermenteringen.

Dette er helt klart en rett jeg vil sette hyt p lista mi, men bare det faktum at den stinker opp halve leiligheten gjr at jeg heller vil kjpe det ute p restaurant enn ha det hjemme. Noen sr-koreanerne bruker et eget kimchi-kjleskap, som alts bare er til kimchien.

 kimchi sr-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented
 

 

Utradisjonelle mter bruke kimchi p, men som faktisk er godt som fy!

P burgern


kimchi sr-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented

 

 

eller p plsa.

 

 

kimchi sr-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented


(Det er en plse der assa, men den ligger og koser seg under all kimchien).

Kimchi kan brukes til det meste. Det er bare prve seg frem med det du vil.

 

Denne nasjonalretten var spass god at den fikk en plass p topp 10 lista vr.

 

 

잘 먹겠습니다 -  jal meokkesseumnida! (bon appetite)

 

kimchi sr-korea south korea nasjonalgastro nasjonalrett national dish fermentert fermented

 

 
 
Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Follow