hits

15 ingredienser du BURDE ha p kjkkenet

life hack hacks kjkkentip hva  ha p kjkkenet essensielle ting greier du m matblogg matbloggere topplisten beste bloggen norsk nasjonalgastro
1. Extra virgin olivenolje (EVOO som det ogs blir kalt)

Brukes i for eksempel vinagretter, eller dryppet over mozzarella, pasta, bruscetta. Eller en vanlig brdskive med tunfisk p. EVOO gjr fort at de fleste retter blir litt mer italienske. Siden EVOO tler lite lys er det best kjpe oljene som er p mrkt glass eller p metalldunk. Denne oljen brukes IKKE til steking, da fr den en ekkel bismak. sj.

 

2. Maldon salt

Ikke kjp vanlig salt med mindre du bare trenger det til salte vann. Maldon-salt gir et ordentlig kokkeaktig preg over det spise de enkleste rettene. Det er ogs noe med den spre konsistensen som gjr den til noe helt annet en vanlig salt.

Vil du vre ekstra "crazy" kan du kjpe rkt maldonsalt som kan brukes i mat for gi den mer...ja, du vet, rkt smak. Kan passe godt til biff om du ikke fr lagt den p grillen, men en stekepanne istedet.

 

3. Pepper

Kjp hele pepperkorn. Ferdigmalt pepper er good for nothing og mister masse av smaken fordi den har mistet all den gode peppersaften som bare har fordampet. Derfor kan det smake litt snn, ja, gammelt egentlig.

Et tips er kjpe pepperkorn i store mengder p invandrersjapper. Billig, og det varer lenge.

 

4. Hvitlk

Personlig s bruker jeg for det meste kinesisk hvitlk, jeg vet ikke helt hvorfor, men s lenge du har hvitlk s kommer du langt med matlagingen. Til alt fra sauser, dressinger, eller gni litt hvitlk p en biff for gi det den det lille ekstra. Prv holde deg unna hvitlkspulver, med ha det tilgjengelig i tilfelle det skulle vre krise.

 

5. Dijon-sennep

Brukes p burgere, i sauser, marinader, dipper, majones.

 

6. Soyasaus

MSG er en smaksavrunder, det blir ofte kalt umami og den "femte smak". Soyasaus inneholder store mengder naturlig glutamat som fungerer p samme mte som MSG. Vi bruker soyasaus ofte i sauser, supper, p burgere, i asiatisk mat, til mariander osv. Soyasaus kan virkelig brukes til det meste, og gir en nydelig avrundet smak p maten. Kjp gjerne den grnne soyasausen uten like mye salt.

 

7. Hvitvinseddik

Brukes for lage vinagretter, fiskesauser og ikke minst hollandaise, bernaise og andre emulsjonsbaserte sauser. Hvis du vil ha en litt spesiell smak, p en positiv mte, kan du kjpe cherryeddik.

 

8. Egg

Egg kan du virkelig lage mye forskjellig med. Majones, marengs, iskrem, hollandaise, spanskeomeletter, posjerte egg. You name it! Det er ALLTID lurt ha egg i kjleskapet. Selv om det str at eggene gr ut en bestemt dato, s varer de som regel mye lengre enn det. Egg kan til og med oppbevares p kjkkenbenken (men da holder de ikke like lenge).

La egg ligge i romtemperatur et par timer fr du bruker de i matlaging. Da er det blant annet lettere skille eggplommen fra eggehviten. Ingredienser blander seg ogs raskere og bedre.

Om du skal lage perfekt kokt egg iflge mesterkokkene, s legger du eggene i vannbad p 62.5 grader i omtrent 10-15 minutter. 

 

9. Tomater p boks

Hakkede tomater p boks er som regel BEDRE enn om du skal hakke opp egne tomater. Dette er fordi tomatene blir lagt p boks nr de er p sitt beste. Til og med en billig boks med hakkede tomater er som regel bra. Men, bruk san marzano om du virkelig vil at pastasausen skal bli god.

 

10. Tomatpur

Brukes i pastasauser, pizzasaus, bloodmary, Blandes sammen med gulrtter, lk, selleri og avskjr/kraftbein, for lage ordenlig god kraft. Tomatpur inneholder glutamat, som bidrar til gi kraften en avrundet smak. 

 

11. Honning

Fin kilde til noe stt uten at det m bli ren sukker. Honning kan ogs brukes til lage honnig-Dijon marinade til f.eks nakkekoteller. Eller en honning-Dijon dipp til nuggets.

Ordentlig honning er den eneste typen mat som ALDRI gr ut p dato. Den eldste honningen som er funnet er 5000 r gammel og kan fortsatt spises.

Honning er ikke bare bra i mat, men kan ogs brukes p huden. Jeg skal ikke g mer inn p den slags. Vi holder oss til mat. Nr det er sagt, s passer honning ypperlig i desserter, i frokostblanding og smoothies.

 

12. Kraft eller buljong

Lag enten din egen kraft, som jeg gjorde (tok meg 1 dgn) eller kjp en god konsentrert kraft p enten Meny, Ica eller noe lignende. De koster mye, ca. 70 kr for en liten flaske, men de gir omtrent 4 liter kraft og smaker mye bedre enn buljonger.

Bruk kraften som base for lage 1000-vis av forskjellige gode sauser. Har du svidd biffen, s kan faktisk en utrolig god saus redde deg. Et mltid er ikke komplett uten en saus. Sauser kan ogs reduseres nok til at de blir en ganske tjukk masse. Prv da f. eks en rdvinsaus med oksekraft p burgern Mmmmmm godt....

 

13. Mrk sjokolade

I tilfelle du fr gjester, eller synes synd p deg selv og trenger trst uten f i deg altfor mye sukker, men ogs en del antioksidanter. Knus det og ha det over frokostblandingen, eller i tomatbaserte pastasauser (faktisk veldig godt, men da trenger du bare en bitteliten bit).

 

14. Ferske urter

Hvor skal jeg begynne. Det finnes s mange forskjellig urter bruke i matlaging. Mine go-to urter er;

  • Basilikum: til pasta, p brdskive, pesto.
  • Timian: stekes sammen med biff, i sauser, eller sammen med stekte poteter
  • Koriander: om jeg vil lage noe meksikansk-aktig s passer koriander kjempebra. I salsaer,
  • Flatbladet persille: En mer fremhevet sterkere smak en kruspersille. Vi brukte den i Tabboulleh salaten. Kan ogs brukes i pastasauser.
  • Sitronmelisse: Til ha p desserter, for lage godteri, i te.

 

15. Sitron

Hvis det er en spesiell smak som mangler i retten du har laget, s er det mest sannsynlig noe syrlig. Bruk sitronen som om det skulle vrt salt eller pepper.

 

 

Dette er hva vi mener du trenger p kjkkenet. Hper det kommer til nytte.

 

 

4 kommentarer

Fantastisk blogg :) Har lest gjennom alle oppskriftene, og skal prve ut det meste. Gleder meg :)

Malin: tusen takk for det, Malin! Du har mye se fram til :)

Helt enig med dere! Her i hus har vi ALLTID flte ogs, det passer til s mye! Saus, pasta, omelett, gryte, grateng, cole slaw...desserter...

Victoria: sant. Flte kan brukes til veldig mye forskjellig. Den fortjener en plass p lista :)

Skriv en ny kommentar

Follow