hits

PORTUGAL - BACALAO

 

Det sies i Portugal at det finnes 365 forskjellige mter lage bacalao p. n rett for hver dag i et helt r. Vi har laget Eyvind Hellstrm sin variant.

P 1700-tallet var Kristiansund et viktig sted for handel av klippfisk. Det psts ogs av noen at retten i det hele tatt har sine rtter fra Kristiansund.

 Ingredienser:

  • 250 g. klippfisk
  • 1 gul paprika
  • 1 rd paprika
  • 1 gul lk
  • 1 fennikel
  • 4 fedd hvitlk
  • 6 sm amandinepoteter
  • 2 1/2 dl rapsolje
  • Kayennepepper
  • Salt
  • Pepper
  • 1/2 potte basilikum

 

 

 

Fremgangsmte:

  1. Fisken vannes ut minst 2 dgn i forveien
  2. Kutt av de verste delene p fennikelen, og skjr resten av fennikelen i skiver. Legg de i en kjele med vann og kok opp. Sl varmen av rett etter vannet har kokt opp. Hell s fennikelen over i et drslag.
  3. Skrell de sm potetene, skjr de i tynne skiver, og kok dem raskt opp i en annen kjele og sl av varmen. Hell de ogs over i drslaget.
  4. Ta paprikaene og legg dem under grillen i ovnen til skinnet blir brent, slik at det blir lettere fjerne skinnet p de senere. La ovnsdren vre pen mens du gjr dette. Det gjr det lettere f snudd p de. Etter paprikaene har blitt brente nok tar du de over i iskaldt vann for at skinnet skal trekke seg sammen. Fjern skinnet p paprikaene og skjr i de i staver. Fjern kjernen og frene.
  5. Hell rapsoljen i en stor kjele og la det koke p lav varme med 4 knuste feddhvitlk i 2 minutter.
  6. Put fennikelen i kjelen, deretter lken kuttet i skiver, og s potetskivene i den rekkeflgen. Slik at de ligger som 3 lag i kjelen. Legg lokk p og la det smkoke i 20 min.
  7. Tilsett paprikaene og kok i ca. 20 min. til.
  8. Tilsett s fisken som er kuttet i biter og kok i 20 min. til.
  9. Vend s forsiktig inn alt som er i kjelen slik at det fr blandet seg.
  10. Tilsett hakket basilikum, salt, pepper og kayennepepper (dette krydderet er sterkt, s vr forsiktig).
  11. Servr maten p varme tallerkener, som har sttt i ovnen p 70-100 grader i et par minutter.

 

 

 

Siden det tar s lang tid koke denne maten tar vi oss en portugisisk kaffelemonade underveis for holde oss vkne. Har holdt denne oppskriften for oss selv ganske lenge. Men n vil vi dele den med deg. Vr s snill og prv denne for den er s forbanna god!

Ingredienser kaffelemonade (2 kopper):

  • 2 kopper kaffe. Vi brukte 25 g bnner p 4 dl vann. Anbefaler Wendelboe Finca Tamana.
  • 1 sitron
  • 8-10 brune sukkerbiter eller tilsvarene mengde brunt sukker. Liker du det stt kan du gjerne ha i litt ekstra.
  • Isbiter. Kaffeisbiter er lurt slik at kaffen ikke blir utvannet.

 

Fremgangsmte:

  1. Fordel kaffen i  hvert sitt glass 
  2. Ha i 4-5 sukkerbiter og rr godt.
  3. Ha saft fra 1/2 sitron i hvert glass. Rr.
  4. La kjle litt.
  5. Tilsett nsket mengde is.
  6. Nytes iskald.

Denne drikken er best nr den er kompakt og ikke for utvannet. Du kan ogs bruke espresso og fylle p med litt vann. Sukker kan erstattes med honning, men vi foretrekker brunt sukker.

Viktig: Sukker eller honning m tilsettes mens kaffen er varm!

 

 

Dette synes vi om maten:

Kaayne likte retten, men syntes den kunne smakt litt mer. Kunne vrt mer krydret.

Anniken er i utgangspunktet ingen stor klippfiskfan, men syntes dette var ganske godt og spiser det gjerne igjen. Kul konsistens p paprikaen. 

 

 

 


 

Bom apetite!

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Follow