hits











Oppskrift på ackee and saltfish - Jamaicas nasjonalrett



 

Denne gangen ønsket vi en nasjonalrett med fisk og valgte den Jamaikanske. Dette er en litt spesiell rett fordi den inneholder en frukt som heter ackee. Frukten stammer opprinnelig fra Vest-Afrika men har i senere tid blitt overført til Karibien, nærmere bestemt Jamaica.

 

Spiser man ackee-frukten når den er umoden kan man havne i koma og verste fall dø. Det har gjort at frukten har blitt kåret til et av de farligste mattypene av Time Magazine. Når frukten har blitt helt rød og åpnet seg naturlig er den moden nok til å spises, men det er kun det gule kjøttet inni som kan spise. De store sorte frøene fortsetter å være giftige, og kan aldri spises. Bare man får i seg bare litt umoden ackee får man det som blir kalt 'Jamaican vomiting sickness'. Forhåpentligvis er den ackeen vi får på boks helt moden, og det er den jo. Ellers hadde ikke dette innlegget blitt skrevet.

 

 

Bilde av ackee-frukten(Kilde: Wikicommons)

 

Oppskrift til 2 personer
 

Ingredienser:

  • 1 boks med ackee
  • ca. 200 gram klippfisk
  • 1 paprika, hakket
  • 1 scotch bonnet chili, men den er vanskelig å få tak i så vi bruker 1 habanero istedet.
  • 1 gul løk, hakket
  • 2 tomater, hakket
  • 1 kokebanan
  • 1 stor søtpotet
  • timian
  • smør
  • pepper

 


 

Fremgangsmåte:

  1. La klippfisken ligge i kaldt vann i 1 døgn. Skift vannet 2-3 ganger underveis
  2. Hel av vannet og kok opp nytt kaldt vann med fisken i. Skru ned varmen til lav og la den stå og småkoke i 20 min. Kok også opp kokebananene som skal koke i omtrent 20 min. eller til de kjennes møre ut med en gaffel. Mens du venter i de 20 min. kan du f. eks meditere. Forskning viser at meditasjon gir mange fordeler. Blant annet; raskere kognisjon, mindre angst og stress, bedre humør, sterkere immunforsvar, forbedret kreativitet, du tåler mer smerte, og huden blir bedre (ut av alle ting).
  3.  
  4. Stek paprikaen, løken, scotch bonneten (habaneroen) og litt pepper i en stekepanne i ca. 3 min.
  5.  Del den kokte fisken i mindre biter og ha oppi stekepanna. Legg også oppi tomatene på høy varme og rør som om det var en wok. Stek i 10 min.
  6. Sil av vannet på ackeene og legg i stekepanna. Rør forsikig om så ackeen ikke går i stykker. Stek til den blir gjennomvarm.
  7.  Server på en tallerken med søtpotet og en halv kokebanan.

 

(Anniken som mediterer)

 

 

 

 

 

 

 



Hva vi synes om maten

 

Kaayne: Veldig godt bortsett fra kokebananen egentlig, som jeg tror var litt umoden. Den smakte i hvert fall veldig tørt og var lite saftig. Ellers var selve ackee og klippfisken god, og jeg merker at det er en nasjonalrett ettersom ackeen gjør måltidet veldig oljete og fet.

Anniken: Endelig en nasjonalrett med sjømat! Smakte kjempegodt og passet bra med søtpotet. Vi var ikke helt heldige med bananen, men tror det kunne blitt veldig bra hvis den var moden. Ackee var kjempespennende. Gøy med noe jeg aldri har smakt før. Anbefaler denne retten!

 

 


 

 

 


 

 

No comments

Write a new comment

Nasjonalgastro

Oslo

Vi er et par fra Oslo som lager nasjonalretter fra alle verdens land. Her kan du finne oppskrifter, se bilder og videoer fra innkjøp, matlaging og smaksopplevelser.

Follow