hits

Oppskrift p ackee and saltfish - Jamaicas nasjonalrett



 

Denne gangen nsket vi en nasjonalrett med fisk og valgte den Jamaikanske. Dette er en litt spesiell rett fordi den inneholder en frukt som heter ackee. Frukten stammer opprinnelig fra Vest-Afrika men har i senere tid blitt overfrt til Karibien, nrmere bestemt Jamaica.

 

Spiser man ackee-frukten nr den er umoden kan man havne i koma og verste fall d. Det har gjort at frukten har blitt kret til et av de farligste mattypene av Time Magazine. Nr frukten har blitt helt rd og pnet seg naturlig er den moden nok til spises, men det er kun det gule kjttet inni som kan spise. De store sorte frene fortsetter vre giftige, og kan aldri spises. Bare man fr i seg bare litt umoden ackee fr man det som blir kalt 'Jamaican vomiting sickness'. Forhpentligvis er den ackeen vi fr p boks helt moden, og det er den jo. Ellers hadde ikke dette innlegget blitt skrevet.

 

 

Bilde av ackee-frukten(Kilde: Wikicommons)

 

Oppskrift til 2 personer
 

Ingredienser:

  • 1 boks med ackee
  • ca. 200 gram klippfisk
  • 1 paprika, hakket
  • 1 scotch bonnet chili, men den er vanskelig f tak i s vi bruker 1 habanero istedet.
  • 1 gul lk, hakket
  • 2 tomater, hakket
  • 1 kokebanan
  • 1 stor stpotet
  • timian
  • smr
  • pepper

 


 

Fremgangsmte:

  1. La klippfisken ligge i kaldt vann i 1 dgn. Skift vannet 2-3 ganger underveis
  2. Hel av vannet og kok opp nytt kaldt vann med fisken i. Skru ned varmen til lav og la den st og smkoke i 20 min. Kok ogs opp kokebananene som skal koke i omtrent 20 min. eller til de kjennes mre ut med en gaffel. Mens du venter i de 20 min. kan du f. eks meditere. Forskning viser at meditasjon gir mange fordeler. Blant annet; raskere kognisjon, mindre angst og stress, bedre humr, sterkere immunforsvar, forbedret kreativitet, du tler mer smerte, og huden blir bedre (ut av alle ting).
  3.  
  4. Stek paprikaen, lken, scotch bonneten (habaneroen) og litt pepper i en stekepanne i ca. 3 min.
  5.  Del den kokte fisken i mindre biter og ha oppi stekepanna. Legg ogs oppi tomatene p hy varme og rr som om det var en wok. Stek i 10 min.
  6. Sil av vannet p ackeene og legg i stekepanna. Rr forsikig om s ackeen ikke gr i stykker. Stek til den blir gjennomvarm.
  7.  Server p en tallerken med stpotet og en halv kokebanan.

 

(Anniken som mediterer)

 

 

 

 

 

 

 



Hva vi synes om maten

 

Kaayne: Veldig godt bortsett fra kokebananen egentlig, som jeg tror var litt umoden. Den smakte i hvert fall veldig trt og var lite saftig. Ellers var selve ackee og klippfisken god, og jeg merker at det er en nasjonalrett ettersom ackeen gjr mltidet veldig oljete og fet.

Anniken: Endelig en nasjonalrett med sjmat! Smakte kjempegodt og passet bra med stpotet. Vi var ikke helt heldige med bananen, men tror det kunne blitt veldig bra hvis den var moden. Ackee var kjempespennende. Gy med noe jeg aldri har smakt fr. Anbefaler denne retten!

 

 


 

 

 


 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Follow