Enkel oppskrift på gulasj – Ungarns nasjonalrett

goulash gulasj gulash golasj nasjonalrett ungarn suppe gryte godt oppskrift matblogg matlboggere topplisten nasjonalgastro ungarsk fra høstrett høst grytekjøtt varm godt enkel lettvint annis mathallen oslo hva å spise til middag what to eat for dinner
 

 

 

 

Goulash/gulasj/gulash/golasj eller hvordan du ville måtte skrive det, er Ungarns sin nasjonalrett. 

Det var viktig for oss at maten skulle være lettvint og ikke for dyr. Derfor valgte vi denne retten.

Gulasj er en rett med røtter helt tilbake til 800-tallet. Det ferdigkokte kjøttet ble tørket i solen på den tiden, og lagt i sekker lagd av sauemage. Dette gjorde at de fra Ungarn kunne frakten maten langt uten at den ble dårlig. Det eneste de trengte for å koke opp maten igjen var litt vann.

Heldigvis finnes det kjøleskap, frysere og tupperware nå.

Oppskrift til 2/3 personer:

Ingredienser:

  • 650 gram oksekjøtt. Vi bruker høyrygg kuttet i litt store terninger
  • 3 poteter kuttet i terninger
  • 1 søt paprika i strimler
  • 3-4 finhakket hvitløksfedd 
  • 2 gule løk hakket
  • olje
  • 1 ss paprikapulver
  • 1 ss tomatpuré
  • 2 ts kumin
  • salt
  • pepper
  • 1 kvast fersk oregano
  • 1 liter vann
  • 2 kjøttbuljonger

 

 

 

goulash gulasj gulash golasj nasjonalrett ungarn suppe gryte godt oppskrift matblogg matlboggere topplisten nasjonalgastro ungarsk fra høstrett høst grytekjøtt varm godt enkel lettvint annis mathallen oslo hva å spise til middag what to eat for dinner

 

 

 

Fremgangsmåte:

1. Del opp kjøttet i litt store biter, og stek bitene i puljer. Dette er for at kjøttet ikke skal koke, men heller får en fin brun skorpe og smak pga av noe kalt en Maillard reaksjon. Du kan lese mer om det her.

2. Etter at kjøttet er stekt. Ta det ut, og stek løken, hvitløken og oreganoen på medium varme.

3. Tilsett så tomatpuréen sammen med kjøttet, og stek i et halvt min.

4. Tilslutt tilsetter du alle grønnsakene, og lar det koke sammen med vannet i omtrent 2 timer på lav varme.

5. Vips! Så har du mat…på litt over 2 timer, men det er verdt å vente noen ganger.

 

 

 

 

 

Jó étvágyat! (bon appetit)

 

 

 

 

 

4 kommentarer
    1. Ungarsk gulasj er bra, men jeg likte bedre versjonen som serveres i Polen. Og på generelt måte likte jeg Warszawa mer enn Budapest. Polsk hovedstad virkelig fortjener mer oppmerksomhet! Det er unik og har spennende nattliv! Bare sjekk ut New Orleans Club. Jeg hadde topp tiden der og peneste jenter i byen danser der.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg