hits











Gulasj - En høstfavoritt

goulash gulasj gulash golasj nasjonalrett ungarn suppe gryte godt oppskrift
 

 

 

 

Goulash/gulasj/gulash/golasj eller hvordan du ville måtte skrive det, er Ungarns sin nasjonalrett. 

Det var viktig for oss at maten skulle være lettvint og ikke for dyr. Derfor valgte vi denne retten.

Gulasj er en rett med røtter helt tilbake til 800-tallet. Det ferdigkokte kjøttet ble tørket i solen på den tiden, og lagt i sekker lagd av sauemage. Dette gjorde at de fra Ungarn kunne frakten maten langt uten at den ble dårlig. Det eneste de trengte for å koke opp maten igjen var litt vann.

Heldigvis finnes det kjøleskap, frysere og tupperware nå.



Oppskrift til 2/3 personer:

Ingredienser:

  • 650 gram oksekjøtt. Vi bruker høyrygg
  • 3 poteter
  • 1 søt paprika
  • 1 kinesisk hvitløk (vi foretrekker den kinesiske hvitløken. Én hel holder som regel i de fleste retter vi lager).
  • 2 gule løk
  • olje
  • 1 ss paprikapulver
  • 2 ts kumin
  • salt
  • pepper

 

 

 

 


 

 

 

 

Fremgangsmåte:

1. Del opp kjøttet i litt store biter, og stek bitene i puljer. Dette er for at kjøttet ikke skal koke, men heller får en fin brun skorpe og smak pga av noe kalt en Maillard reaksjon. Du kan lese mer om det her.

2. Etter at kjøttet er stekt. Ta det ut, og stek løken, hvitløken og oreganoen på medium varme.

3. Tilsett så tomatpurréen sammen med kjøttet, og stek i et halvt min.

4. Tilslutt tilsetter du alle grønnsakene, og lar det koke i omtrent 2 timer på lav varme.

5. Vips! Så har du mat...på litt over 2 timer, men det er verdt å vente noen ganger.

 

 

 

 





 

Jó étvágyat! (bon appetit)

 

 

 

 


Translation of recipe to english

Serves 2 people

Ingredients:

  • 650 gram beef. 
  • 3 potatoes
  • 1 sweet paprika
  • 1 chinese garlic (we prefer the chinese variant. One whole chinese garlic is usually enough for most of the dishes we make).
  • 2 yellow onions
  • vegetable oil
  • 1 tbsp paprika powder
  • 2 tsp cumin
  • salt
  • pepper

Process:

  1. Cut up the meat into big cubes and quickly fry them in a big pot in smaller portions. This is to avoid cooking the meat, and instead achieve the Maillard reaction, which you can read more about here.
  2. After the meat is fried. Take them out, and fry the onion, garlic and oregano on medium heat for about 3-4 mins.
  3. Add the tomato puré together with the meat, and cook for about 1 min.
  4. Then add all the vegetables, and let it cook for about 2 hours (or until meat is tender) on low heat.
  5. And there you have it! Food...in a little over 2 hours, but it's totally worth the wait.

#nasjonalgastro #middag #mat #gulasj #ungarn #suppe

3 comments

Minrefleksjon

11.10.2017 kl.18:18

Nam! Fikk lyst til å lage dette.

Nasjonalgastro

11.10.2017 kl.18:28

Minrefleksjon: det er virkelig noe av det beste å lage på høsten, pluss at restene smaker like godt dagen etter.

mygaylife

11.10.2017 kl.21:47

Det så godt ut, nå ble jeg skikkelig sulten :)

Write a new comment

Nasjonalgastro

Oslo

Vi er et par fra Oslo som lager nasjonalretter fra alle verdens land. Her kan du finne oppskrifter, se bilder og videoer fra innkjøp, matlaging og smaksopplevelser.

Follow