En eksotisk vri på påskemiddagen

 

 

Det er vanlig å spise lam i påsken, men da går det ofte i lammestek eller helt lammelår som blir tilberedt på samme måten. Inn i ovnen i 2 – 3 timer sammen med poteter og noe saus. Hvorfor ikke prøve noe litt annerledes når du først skal bruke lam? Siden påsken er rett rundt svingen prøver vi oss på en lammerett i kveld. Dette er Afghanistans nasjonalrett – kabuli palaw.

 

 

 

 

Oppskrift til to personer:

Ingredienser:

  • 1,75 dl vegetabilsk stekeolje
  • 1 gul løk
  • 500 gram lammekoteletter eller lammelår delt i store biter (Kaayne angrer på at vi ikke brukte 800g)
  • 1 hakket kinesisk hvitløk
  • 2 ss salt
  • 1 1/2 liter vann
  • 75 gram sukker
  • 2 ts garam masala (som består av knuste nelliker, laubærblad, kardemomme og kanel)
  • 1 1/2 ts kardemomme
  • 5 dl sella basmatiris (skal ligge i kaldt vann i 4 timer)
  • én stor gulrot skrellet og del i stenger
  • 75 gram sultanarosiner
  • Skivede mandler og delte pistasjnøtter til pynt på retten

 

Fremgangsmåte:

  1. Ha 0,5 dl olje i en stor kjele og stek løken til den blir gyllen brun på medium-høy varme, ca. 6 min.
  2. Tilsett lam, hvitløken og 1 ss salt. Stek til lammet blir brunet på alle sider.
  3. Hell nå i vann, og skru ned varmen. La det stå og koke i 1 1/2 time mens du innimellom fjerner skum som samler seg på overflaten i gryta.
  4. Fjern så lammet fra gryta. Ta vare på kraften som blir igjen.
  5. Putt halve sukkeret i en tør kjele på medium varme. Stek sukkeret til det blir karamellisert, ca 5 min. Pass på å riste på kjelen og å røre rundt så sukkeret ikke svir seg og blir brent.
  6. Tilsett 2,5 dl av kraften som du har tatt vare på, samt 1 ss salt, 1 ts garam masala og en klype med kardemomme. Kok opp og sett til side.
  7. Sil ut vannet fra risen som har ligget i kaldt vann.
  8. Kok risen i en stor kjele med kokende vann i 5 min. eller til den nesten er ferdigkokt.
  9. Sil av vannet og hell tilbake i kjelen.
  10. Hell det karamelliserte sukkeret over risen, og tilsett en klype garam masala og en klype kardemomme. Rør inn til all risen er jevnt dekket.
  11. Varm opp litt olje i en stekepanne på medium-høy varme.
  12. Legg i gulrotstengene med det resterende sukkeret, og stek i 5 min., eller til det har blitt karamellisert og skinnende.
  13. Tilsett sultanarosinene og stek i 1 min til. Sett så til side å rør inn en klype med kardemomme.
  14. Kok opp 1 dl olje til det begynner å ryke. Hell det så over risen.
  15. Med en lang sleiv, stikk hull i risen med håndtaket, slik at den damper jevnt.
  16. Legg over gulrøttene og lammet.
  17. Legg et rent kjøkkenhåndkle over gryta, med lokket på etterpå.
  18. Kok på høy varme i ca. 5 min eller til du hører en klikkelyd. Reduser varmen til lav og kok i 10 min.
  19. Fjern fra varmen og la gryten stå i enda 10 min.
  20. Ta lammet og gulrøttene ut av gryta, og bland risen godt.
  21. For å servere legger du først litt ris på tallerken, så litt lam, og så ris for å dekke over lammet.
  22. Ha på gulrøttene, de skivede mandlene og delte pistasjnøttene på toppen som garnityr.

 

 

 

Dette synes vi om retten:

Det smakte godt! Kjøttet var perfekt mørt. Risen var søt, men god. Anniken ble positivt overrasket over rosinene, som vi begge var litt skeptiske til. Smaken minnet om bolle med rosin, men på en bra måte. Vi spiser det gjerne igjen. Kunne gjerne vært mer kjøtt i forhold til mengde ris, mener Kaayne, som synes det ble litt vel mye søt ris. 

 

 

 Noosh’e Jaan! (Bon Appetit)

 


Translation of recipe to english

Serves two

Ingredients:

  • 1,75 dl vegetable oil
  • 1 yellow onion
  • 500 gram lamb chops.
  • 1 chopped chinese garlic
  • 2 tbsp salt
  • 1 1/2 liters water
  • 75 grams sugar
  • 2 tsp garam masala (which is made of cloves, bay leaves, cardamom and cinnamon)
  • 1 1/2 tsp cardamom
  • 5 dl sella basmati rice (put in cold water for 4 hours before cooking)
  • 1 big carrot pealed and sliced into batons
  • 75 gram sultana raisins
  • Sliced almonds and crushed pistachio nuts to garnish dish

 

Process:

  1. Put 0,5 dl of oil in a large pot and fry the onions until golden brown on medium-high heat. It takes about 6 minutes.
  2. Add lamb, garlic and 1 tbsp of salt. Cook until the lamb is browned on all sides.
  3. Pour in water, turn down the heat. Let it cook for 1 1/2 hours while removing foam that accumulates at the surface.
  4. Remove lamb from the pot. Reserve the stock for later.
  5. Put half of the sugar in a dry pot on medium heat. Melt the sugar until it becomes caramelized, about 5 minutes. Make sure you stir in the pot so the sugar doesn’t get burnt.
  6.  Add 2,5 dl of the stock to the melted sugar, and 1 tbsp salt, 1 tsp garam masala and a pinch of cardamom. Bring to the boil and set aside.
  7. Drain the water from the rice.
  8. Cook the rice in a big pot for 5 minutes or until it’s almost done.
  9. Drain the water from the rice and put the rice back in the pot.
  10. Pour the caramelized sugar over the rice, and add a pinch of garam masala and a pinch of cardamom. Stir rice to make sure it’s evenly distributed.
  11. Heat up a little oil in a frying pan on medium-high heat.
  12. Put the carrots in with the rest of the sugar, and cook for 5 minutes, or until it becomes caramelized and glossy.
  13. Add the sultana raisins and cook for 1 minute. Set pot and stir in a pinch of cardamom.
  14. Cook up 1 dl of oil until it starts smoking. Pour it over the rice.
  15. With a long spoon, poke holes in the rice with the handle. This way it will steam evenly.
  16. Lay the carrots and lamb over the rice.
  17. Put a clean kitchen towel over the pot, and then put the lid on.
  18. Cook on high heat for about 5 minutes, or until you start hearing a ticking sound. Reduce the heat to low and cook for 10 minutes.
  19. Remove the pot from the stove and let it sit for another 10 minutes.
  20. Take the lamb and the carrots out of the pot, and mix the rice well.
  21. To serve, put first a layer of rice on the plate, then some lamb. And last a layer of rice to cover over the lamb.
  22. To garnish put on the carrots, the sliced almonds and crushed pistachio nuts.

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg