Oppskrift på wienerschnitzel av kalv – Østerrikes nasjonalrett

østerrike wienerschnitzel nasjonalrett kalv austria national dish nasjonalgastro hvordan lage tilberede godt oppskrift enkel nasjonalretter matblogg matbloggere lørdagsmat

 

Dette er en lettvint og enkel nasjonalrett fra Østerrike! I følge en gammel fortelling skal wienerschnitzelen ha blitt brakt til Wien fra Italia i 1857, men i 2007 å ble det oppdaget den fortellingen av oppdiktet. Grunnen til at de trodde den kom fra Italia var fordi den var først nevnt i en italiensk kokebok. Det var derimot hevdet at det hadde eksistert en tidligere rett fra 1719 i Østerrike som også måtte friteres, den heter backhendl, som er kylling dyppet i brødsmuler og fritert på samme måte som wienerschnitzelen.

 

Det kan ikke være helt utenkelig at retten opprinnelig kommer fra Italia, men Østerrike er nå såpass stolte av wienerschnitzelen at den har blitt en nasjonalrett. Østerrike og Italia grenser tross alt til hverandre. 

 

 

 

 

 

I starten var wienerschnitzel laget med kalv, men i ettertid har folk også begynt å bruke svin, som er billigere.

 

 

 

Denne oppskriften til to personer

 Ingredienser:

  • 250g kalv faltbiff, men vi brukte ung ku flatbiff.
  • Mel
  • Egg
  • Griljermel
  • Sitron
  • Dill
  • Rapsolje
  • Kapers, kan sløyfes, men brukes ofte som dekorasjon i Østerrike.
  • Poteter
  • Masse smør til steking
  • Hvis du muligheten kan du kjøpe en Almdudler, Østerrikes nasjonaldrikk, til å ha ved siden av maten.

 

Mengde egg, mel og Griljermel avhenger av størrelsen på fatet du bruker. Det skal være nok til å dekke biffen.

Fremgangsmåte:

  1. Frossent kjøtt tines, helst i kjøleskapet, men vi tok den i vannbad pga dårlig tid (dritsultne).
  2. Mens kjøttet tines kan potetene kokes.
  3. Kjøttet bankes flatt, men ikke for mye slik at alle fibrene brytes og tyggemotstanden forsvinner. Kjøttbanker anbefales på det sterkeste, men du kan også bruke en stekepanne. NB! Vær forsiktig med teflon fordi det tåler lite.
  4. Dyppes i mel til hele er dekket
  5. Dyppes på samme måte i piskede egg
  6. Dyppes i griljermel. Vær forsiktig. Det skal ikke presses på.
  7. Stekes én og én. Ikke vær sparsom med smøret. Schnitzelene skal nærmest flyte i smøret. La biffen ligge ett og et halv minutt på hver side på medium-høy varme.
  8. Wiener schnitzelen serveres med en stor sitronbåt, poteter med dill og olje på. Legg noen kapers på schnitzelen. Ha på litt salt og pepper etter smak.

 

 

 

 

 

 


 

 

Østerrike - Wienerschnitzel

 

 

 

Dette synes vi om retten:

Kaayne: Utrolig god mat! Dumt at denne retten har blitt så undervurdert etter å ha blitt stemplet som veikromat. Men med biff i stedet for svin smakte den ikke for fet, og var utrolig enkel å lage. Du ser hva du får i deg. Alle ingrediensene er synlige foran deg.

Anniken: Dette falt virkelig i smak! Jeg håper det blir mer av denne retten fremover. Tror også dette er en rett som barn lett kan like.

 

 

Guten appetit!

 

 

 


Translation of recipe:

Serves two

Ingredients:

  • 250g of veal beef, but you can also use pork.
  • Flour
  • Eggs
  • Bread crumbs
  • Lemon
  • Dill
  • Rapeseed oil
  • Capers for garnishing, not necessary, but gives it that little extra taste too.
  • Potatoes
  • A lot of butter for frying the schnitzel
  • Almdudler, Austria’s national drink

Process:

  1. If the meat is frozen, then thaw it in the fridge,  but if you don’t have time then put it in a water bath
  2. While the meat is thawing, start cooking the potatoes
  3. The meat is beaten flat, but not too much so that the fibers disappear, and there will be no chewing resistance in the meat.
  4. Cover the meat with flour
  5. Then in whipped eggs
  6. And last the bread crumbs. But be careful. The bread crumbs are to be put gently on, or else the fluffyness of the coating wont be achieved when frying the meat.
  7. Fry the meat one at a time. Use a lot of butter. One and a half minute on each side
  8. Serve the schnitzel with a big lemon wedge, potatoes with dill and oil on top. Put some capers on the schnitzel. Salt and pepper to taste.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg